1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Dubais algab Eesti haridust tutvustav nädal
Dubais algab Eesti haridust tutvustav nädal

Dubais algab Eesti haridust tutvustav nädal

12.-16. detsembrini toimub Araabia Ühendemiraatides Dubais maailmanäitusel Eesti haridust tutvustav nädal, kus viibib haridus- ja teadusminister Liina Kersna koos ülikoolide rektorite, teadlaste ja ettevõtete esindajatega.

Eesti hariduse erisaadiku Birgit Lao sõnul on haridusel tänavu maailmanäitusel väga suur roll, kuna seal arutatakse nii haridusvaldkonna vajadusi kui ka otsitakse võimalikke lahendusi. “Dubai EXPO-l avaneb erakordne võimalus maailma mastaabis haridusdiplomaatia ja haridusteenuste arengu kiirenemiseks. Tänavu on fookus digilahendustel, eriti sellistel, mis võimaldavad just koroonast tingitud koolikorralduses sujuvamat õpet,” selgitab Birgit Lao.

Maailmanäituse Eesti haridusprogramm on üles ehitatud teemapäevadele. Haridusnädal algab 12.-14. detsembrini toimuva RewirEDi rahvusvahelise konverentsi ja haridusministrite paneelaruteluga 13. detsembril, millest võtab osa minister Liina Kersna. Sellele järgneb hariduse tulevikulahendustele keskenduv ärifoorum 14. detsembril, mille avab minister Liina Kersna. Haridusnädala lõpetavad ülikoolide päev 15. detsembril ja haridustehnoloogia päev 16. detsembril, mille avasõnad teeb president Kersti Kaljulaid.

Eesti Teadusagentuuri rahvusvahelise turunduse programm Research in Estonia tutvustab ülikoolidepäeval, kuidas Eesti teadus saab panustada globaalsete probleemide lahendamisse ja otsib võimalusi, kuidas seda rahvusvahelise koostöö abil veelgi tõhusamalt teha. President Kersti Kaljulaid, ETAg-i juhatuse esimees Anu Noorma ja Eesti tippteadlased tutvustavad Eesti teadust ning otsivad ettevõtlus- ja teaduskoostöö võimalusi.

Haridustehnoloogia päeval tutvustatakse Eesti riiklikus paviljonis haridustehnoloogia ettevõtete Eliis, Clanbeat, Speak TX, Opiq, Schoolaby, Tutor ID, Dream Apply ja Mobi Lab loodud lahendusi ning korraldatakse debatte teemal, milline näeb välja õpilasekeskne ja kvaliteetne tulevikuharidus. Haridus- ja keskkonnapsühholoogist Tallinna Ülikooli teadur Grete Arro juhib vestlusringi, kus Eesti haridusettevõtete juhid ja erinevates riikides õppivad kooliõpilased arutlevad selle üle, kuidas digitehnoloogia abil õppimist paremaks muuta.

Liina Kersna külastab maailmanäitust ja viibib Dubais 11.-15. detsembrini. Visiidi programmi on kavandatud mitmed esinemised, külastused ja kohtumised. Teiste seas kohtub minister Kersna Araabia Ühendemiraatide haridusministri Hussain bin Ibrahim Al Hammadiga.

Koos ministriga osalevad Dubais haridusnädala visiidil avalik-õiguslike ülikoolide Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser, Tallinna Ülikooli rektor Tõnu Viik, Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land, Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia välissuhete prorektor Henry-David Varema, Eesti Maaülikooli rektor Ülle Jaakma ja Estonian Business Schooli rektor Meelis Kitsing. Samuti osalevad haridusnädalal president Kersti Kaljulaid, Eesti Teadusagentuuri juhatuse esimees Anu Noorma ja hariduse erisaadik Birgit Lao.

Maailmanäitus EXPO 2020 Dubai algas 1. oktoobril ja jääb avatuks 2022. aasta märtsi lõpuni. Maailma suurima ärimessi EXPO eesmärk on näidata saavutusi, millega maailma eri riigid on hakkama saanud. EXPO-l on esindatud paviljonidega üle 190 riigi. Maailmanäitusele oodatakse osalema 25 miljonit külastajat.

Eesti paviljonis tutvustatakse kuue kuu jooksul Eesti digiühiskonda tervikuna. Olulisel kohal on meie haridus, teadus, innovatsioon ja haridustehnoloogilised lahendused. Eesti paviljonis saavad haridusnädala külastajad tutvuda ka arhitektuuribüroode Kuubise ja Standardiga välja töötatud kaasaegset õpiruumi kujutava klassiruumiga. Eesti haridust tutvustatakse maailmanäitusel esimest korda.

Lisainfot haridusprogrammi kohta maailmanäitusel leiab Education Estonia veebilehel. Lisainfot Eesti paviljoni tegevuste ja programmi kohta maailmanäitusel saab Eesti EXPO esinduse veebilehel. Ülikoolidepäeva kava on leitav Research in Estonia veebilehelt.

Head Uudised GoodNews