1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eelmisel aastal kasutas Tallinna Keskraamatukogu teenuseid rekordarv lugejaid – üle 76 000 inimese
Eelmisel aastal kasutas Tallinna Keskraamatukogu teenuseid rekordarv lugejaid – üle 76 000 inimese

Eelmisel aastal kasutas Tallinna Keskraamatukogu teenuseid rekordarv lugejaid – üle 76 000 inimese

Eelmisel aastal kasutas Tallinna Keskraamatukogu teenuseid rekordarv lugejaid – üle 76 000 inimese (kasv 3,6%) ning raamatukogu külastati füüsiliselt ja virtuaalselt rohkem kui 1, 72 miljonit korda. Koroonaviiruse levikule reageeris raamatukogu uute teenuste avamisega, mille tulemusel kasvas virtuaalkülastuste arv 96,8% ja infopäringute arv 56,7%.

Tallinna Keskraamatukogu direktor Kaie Holm: „Nii palju lugejaid ei olnud raamatukogul isegi majandussurutise aastatel 2008-2010, mil lugejate arv kasvas väga jõudsalt. Hoolimata COVID-19 viiruspuhangust, mil pidime raamatukogud lugejatele ajutiselt sulgema, suutsime uute veebiteenuste käivitamisega vastata lugejate ootustele ja vajadustele.”

Rekordeid purustasid ka teised teenindusnäitajad. Kojulaenutuste arv kasvas 8,3% ning seda peamiselt lugejate suure huvi tõttu e-raamatute vastu. E-raamatukogude avamise järel kõigile Eesti elanikele tõusis nende kasutus mitmekordselt. Kõige populaarsem oli ELLU, uusi lugejaid lisandus ja e-raamatuid laenati kolm korda enam kui eelmisel aastal. 2020. aasta lõpuks tehti umbes 130 000 e-laenutust, mis moodustab 7,2% kõikidest laenutustest.

Eriolukorra ajal käivitatud uued e-teenused osutusid väga populaarseks ning kuuluvad praeguseks ka püsivalt raamatukogu teenuste hulka. Näiteks koolitusi ja raamatukogutunde korraldatakse videosildade vahendusel, lastele loetakse raamatuid ette telefoni, Skype’i või Facebooki teel, seenioridele toimuvad Skype’i vestlusklubi kohtumised jm tegevused.

Uue teenusena pakub raamatukogu muusikasõbrale avastamisrõõmu Naxose e-muusikakogudes. Mais avatud seemnelaekast saavad aiandushuvilised tasuta seemneid laenata. Raamatuid ja ajakirju saab laenata kontaktivabalt ning tellida üle Eesti asuvatesse pakiautomaatidesse.

Aasta jooksul osales koolitustel üle 26 800 lugeja ja individuaalkoolitustel osalenute arv tõusis 2%. Youtube’i kanalile koostati koolitusmaterjale digioskuste iseseisvaks omandamiseks ning nõustati telefoni ja veebi teel arvutikasutamisel tuge vajavaid inimesi. Eakatele lugesid raamatukoguhoidjad telefoni teel uudiseid ette ja vastasid igapäevaelu puudutavatele küsimustele. Seda tehes aitas raamatukogu ühtlasi vähendada eakate isolatsioonist ja suhtlemisvaegusest tulenevat üksindustunnet ja stressi.

Erinevatel üritustel, millest mitmed toimusid veebis, osales kokku rohkem kui 57 000 lugejat, mis tähendas osalejate arvu osas 27,6% tõusu.

Head Uudised GoodNews