1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Eesti ettevõte aitab muuta Norra kruiisisadama õhuheitmevabaks
Eesti ettevõte aitab muuta Norra kruiisisadama õhuheitmevabaks

Eesti ettevõte aitab muuta Norra kruiisisadama õhuheitmevabaks

Eesti tehnoloogiaettevõte Shore Link toodab Norra Ålesundi kruiisisadamale tehnosüsteemid, mis võimaldavad seda külastavatel kruiisilaevadel kasutada kaldaelektrit ja tagavad, et nende viibimine Ålesundis on 2022. aastaks õhuheitmevaba.

Ettevõtte tegevjuht Klaus Kopelman ütles, et nende ettevõttel on laevamehaanikas suured kogemused, koostööd on tehtud nii sadamate kui ka laevaomanikega. „See on meie lahenduste suur eelis – arvestatakse tehnilist aspekti ja kasutajakogemust. Eesmärgiks on kohaldatud tehniliste lahenduste loomine, mis järgivad nii sadama kui ka laevaomanike vajadusi ning aitavad neil õhuheitkoguseid vähendada ja keskkonnaalaseid eesmärke saavutada,“ lisas Kopelman.

Ålesundi kruiisisadama mobiilseid kaablihaldussüsteeme hakkab käitama ühe- või kaheliikmeline meeskond ja need on täielikult õhuheitmevabad. Üks nende eriomadusi on see, et need võimaldavad manööverdada kitsaste sadamasildade vahel ja need saab ühendada laevaga olenemata selle ühenduskoha kõrgusest võrreldes sadamasillaga. Veel üks märkimisväärne omadus on võimalus kõik kaablid üksteise järel laevaga ühendada ja lahti võtta, mis muudab need meeskonna jaoks hõlpsasti kasutatavaks ja ohutuks. Süsteemid on sertifitseeritud kooskõlas IEC 80005 standardiga.

„Otsime oma kaldaelektriprojektidele alati parimaid ja kõige tõhusamaid lahendusi. Eestlaste kaablihaldussüsteem pakub Ålesundis uuenduslikku, ohutut ja töökindlat lahendust, mis muudab sadama jätkusuutlikumaks,“ ütles Plugi tegevjuht Maria Bos.

Kokku võimaldavad uued kaablihaldussüsteemid vähendada Ålesundi kruiisisadama CO2 heitkogust enam kui 5000 tonni võrra aastas.

Süsteemid antakse Norra kruiisisadamale üle 2022. aasta aprillis. Projekti raames valmib kaks 16/10 MVA mobiilset kaablihaldussüsteemi, mis toodetakse Tallinnas.

Head Uudised GoodNews