1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I Eesti iseseisvuse taastamise 33. aastapäeva pidulik tähistamine algas mälestustseremooniaga
FOTOD I Eesti iseseisvuse taastamise 33. aastapäeva pidulik tähistamine algas mälestustseremooniaga

FOTOD I Eesti iseseisvuse taastamise 33. aastapäeva pidulik tähistamine algas mälestustseremooniaga

Eesti iseseisvuse taastamise 33. aastapäeva pidulik tähistamine algas mälestustseremooniaga Toompea jalamil asuva 20. augusti kivi juures, sellele järgnes 20. Augusti Klubi pidulik koosolek.

Foto: Riigikogu, Erik Peinar

Koosoleku alguses ütlesid tervitussõnad 20. Augusti Klubile Riigikogu esimees Lauri Hussar ja peaminister Kristen Michal. Päevakohase sõnavõtuga esines klubi liige Enn Tupp. Kõiki neid esinemisi läbisid meenutused sündmustest, mis olid seotud Eesti iseseisvuse taastamisega.

Foto: Riigikogu, Erik Peinar

Väikeriik nagu Eesti peab tegema kõik, et kaitsta rahvast, omariiklust ja kultuuri

Riigikogu esimees Lauri Hussar käsitles auväärsete kokkutulnute ees oma mõtteid ja plaane algavaks Riigikogu istungjärguks. Hussar sõnas, et soovib Riigikogu panna tööle sama efektiivselt ja tähendusrikkalt kui klubiliikmete omaaegne otsus 33. aastat tagasi Ülemnõukogus seda oli.

Foto: Riigikogu, Erik Peinar

Samuti leidis Lauri Hussar, et seaduseapse, mis on aastaid venima jäänud, tuleb Riigikogul parandada juba sel hooajal. Ta tõi näiteks järgmisel aastal toimuvad presidendivalimised ning sellega seotud murekohad presidendi valimise korras. Hussar rõhutas, et hea tava kohaselt peavad mängureeglid olema paigas aegsasti ja sestap on tarvis likvideerida ebakõlad kärmelt. 

Foto: Riigikogu, Erik Peinar

„Riigikogu liikmed in corpore peavad mõistma oma vastutuse suurust õigeaegse seadusloome osas. 30 aastat ühe lihtsa veaparanduse tegemiseks on liiga pikk aeg,” sõnas Hussar.

Riigikogu liikmed in corpore peavad mõistma oma vastutuse suurust õigeaegse seadusloome osas.

Foto: Riigikogu, Erik Peinar

Hussar tõi oma kõnes välja, et keerulises rahvusvahelise julgeoleku olukorras, mida omakorda võimendavad majanduslikud arenguprobleemid, peab väikeriik nagu Eesti tegema kõik, et kaitsta rahvast, omariiklust ja kultuuri.

Foto: Riigikogu, Erik Peinar

„Parimaks abinõuks sel teel on kindlameelne, hästi funktsioneeriv ning kaugele tulevikku vaatav parlament,“ ütles Riigikogu esimees.

Saame uhkust tunda juba saavutatu üle

Peaminister Kristen Michal ütles oma tervituskõnes, et iseseisvuse taastamine seadis poliitikute ja rahva ette palju väljakutseid, ent ka 33 aastat hiljem on jätkuvalt vaja seista Eesti kindlustunde ja arengu eest. „Täna saame uhkust tunda juba saavutatu üle – oleme avatud, demokraatlik ja kaasaegne riik – ja just sel aastal tähistasime 20 aasta möödumist Euroopa Liitu ja NATOsse astumisest,” tunnustas Michal.

Foto: Riigikogu, Erik Peinar

20. Augusti Klubi liige Enn Tupp arutles oma koosolekul peetud sõnavõtus heatahtliku irooniaga eestlaseks ja eurooplaseks olemise üle. „Kuidas ja kellena elada tulevikus? Kes on kodanik, kes rahvuse esindaja?” küsis Tupp muuhulgas. Vastust sellele leida on lihtsam, kui tulevikku vaadatakse lootusrikkusega, nii nagu seda tehti ka iseseisvuse taastamise ajal.

Foto: Riigikogu, Erik Peinar

Koosolekut juhatas 20. Augusti Klubi president Ants Veetõusme.

1994. aastal asutatud 20. Augusti Klubi ühendab inimesi, kes kuulusid 1990. aastal valitud Eesti Vabariigi Ülemnõukokku ja hääletasid Eesti iseseisvuse taastamise poolt. 33 aastat tagasi, 1991. aasta 20. augustil kell 23.03 võttis Eesti Vabariigi Ülemnõukogu 69 poolthäälega vastu otsuse taastada Eesti riiklik iseseisvus.

Foto: Riigikogu, Erik Peinar

Pidupäeva puhul on avalikkusele avatud ka Pika Hermanni torn, mille tipus lehvib Eesti Vabariigi iseseisvust sümboliseeriv sinimustvalge lipp.

Head Uudised GoodNews