1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eesti ja Läti majandusministrid külastasid LNG terminali ühenduse ehitust
Eesti ja Läti majandusministrid külastasid LNG terminali ühenduse ehitust

Eesti ja Läti majandusministrid külastasid LNG terminali ühenduse ehitust

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut kohtus täna Läti majandusministriga, kellega külastati Paldiski veeldatud maagaasi (LNG) ujuvterminali maismaaühenduse ehitust ning arutati Eesti ja Läti energiajulgeoleku teemadel.

„Nii Eesti kui ka Läti on võtnud põhimõtteks Vene päritolu maagaasist loobuda. See tähendab, et kahe naaberriigina saame ja peame üksteisele tuge pakkuma, et regioonis muutunud oludega võimalikult hästi toime tulla ja meie tarbijatele ka pingelises geopoliitilises olukorras energia varustuskindlus tagada. Sellest sõltub nii tavararbijate heaolu kui ka meie ettevõtluskeskkonna konkurentsivõime,“ rõhutas majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

Lätil ja Eestil on mitmeid varustuskindlusega seotud koostöökohti. Oleme sõlminud kaitstud tarbijatele suunatud gaasi solidaarsusleppe, töötame Balti riikide elektrisüsteemi Mandri-Euroopa sagedusalasse sünkroniseerimise nimel, valmistame ette ELWINDi meretuulepargi rajamist ning oleme ka aastaid hoiustanud oma maagaasi Läti maa-aluses hoidlas.

Läti majandusminister Ilze Indriksone märkis, et Lätil on kõrged ootused ka Paldiski terminalile, sest see on oodatud maagaasi lisaallikas Leedus paiknevale LNG terminalile. Lätis on kerkinud hindade tõttu küll gaasitarbimine sarnaselt Eestile vähenenud, kuid vajaliku gaasivarustuse tagamiseks on see siiski tema sõnul oluline projekt.

Minister Sikkut käis Läti majandusministri ja Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi juhi Henrik Hololeiga ka Paldiskis LNG terminali maismaaühenduse ehitusega tutvumas. Neid võtsid vastu LNG sadama rajatist ehitavad ja selle eest vastutavad Alexela ja Infortar, keda esindasid Alexela grupi juhatuse liige Marti Hääl ja Infortari tegevjuht Martti Talgre ja võrguoperaatori poolelt Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Head Uudised GoodNews