1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eesti Kaitse- ja Kosmosetööstuse Liit sõlmis Ukraina riigiga koostöölepingu
Eesti Kaitse- ja Kosmosetööstuse Liit sõlmis Ukraina riigiga koostöölepingu

Eesti Kaitse- ja Kosmosetööstuse Liit sõlmis Ukraina riigiga koostöölepingu

Täna allkirjastati Eesti Kaitse- ja Kosmosetööstuse Liidu (EKTL) ning Ukraina strateegilise tööstuse ministeeriumi vaheline koostööleping. Lepingu sõlmimisega jätkatakse veelgi ulatuslikumalt senist edukat koostööd, mille raames on Eesti kaitsetööstuse ettevõtted juba mõnda aega panustanud Ukraina kaitsevõime arendamisse.

Ukrainas tegutsevad juba kümme Eesti kaitsetööstuse ettevõtet, pakkudes mitmesuguseid võimekusi, alates sensoritest ja vaatlusseadmetest kuni mehitamata platvormideni ja välihaiglate loomiseni. Koostöös Ukraina kaitsejõududega on välja töötatud 40+ erinevat positsiooni, arvestades Ukraina enda vajadusi ja soove.

„EKTL delegatsioon osales 2023. aasta septembris Kiievis toimunud kaitsetööstuse foorumil, mille tulemusena sõlmiti MOU kokkulepe. Selle peamine eesmärk on luua tugev raamistik ühiste kaitsetööstuslike võimete arendamiseks,“ sõnas EKTL-i tegevjuht Kalev Koidumäe. Koidumäe sõnul on see suunatud mitte ainult selleks, et aidata Ukrainat kaitsta end välisohu eest, vaid ka selleks, et Eesti ettevõtted saaksid tagasisidet oma toodete kohta ning tugevaid referentse tulevikuks.

Senine koostöö Ukrainaga on toimunud otse allüksustega või rahvusvaheliste partnerite kaudu. Uus leping annab Eesti kaitsetööstusele otsest juurdepääsu Ukraina riigi institutsioonidele, tugevdades kahepoolset suhet. Allkirjastatud leping hõlmab nii tehnoloogia arendamist kui ka selle siiret. See avab ukse parema juurdepääsuks Ukraina kaitsetööstuse partneritele.

Kaitsetööstuse Liidu nõukogu esimehe Taavi Veskimäe sõnul annab koostöö Eesti kaitsetööstusele võimaluse tugevdada suhteid Ukraina kaitsetööstustega nii toote arenduse, testimise kui ka reaalsete lahingutingimuste kaudu.

„See omakorda loob tugevad referentsid Eesti kaitsetööstuse toodetele, mis on olulised tuleviku turustamisel nii kodus kui ka rahvusvahelisel tasandil. See on oluline samm, mis võimaldab mõlemal poolel jagada kogemusi, teadmisi ning tugevdada vastastikust turvalisust ja vastupanuvõimet,“ lisas Veskimäe.

Eesti Kaitsetööstuse Liit loodi 2009. aasta veebruaris ja koondab tänaseks üle saja ettevõtte, mis hõlmavad kõiki olulisi kaitsetööstuse valdkondi. Liidu eesmärgiks on paremate võimaluste loomine liitu kuuluvate ettevõtete kaitseotstarbeliste teenuste ja kaupade turul ning olla strateegiline partner Eesti riigile, et selle kaudu tugevdada Eesti kaitsevõimet ja panustada majanduse arengusse.

Head Uudised GoodNews