1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti koolid võitlevad toiduraiskamise vastu
Eesti koolid võitlevad toiduraiskamise vastu

Eesti koolid võitlevad toiduraiskamise vastu

Eesti suurim koolitoitlustaja Daily kaalub järgmisel nädalal, 11.-15. novembril juba neljandat aastat toimuva keskkonnakuu kampaania raames ligi 80 koolisööklas tekkinud toidujäätmete kogust. Äravisatud toidukogused kaalutakse iga päev üle ning nädala lõpus selgub võitja ehk kool, kus õpilase kohta raisatakse kõige vähem toitu.

Daily korraldab raiskamisvastast võistlust juba neljandat aastat. Daily kaubamärgi all koolitoitu pakkuva Baltic Restaurants Estonia tegevjuhi Aaro Lode sõnul väheneb toidujäätmete hulk igal aastal. Koolidevahelisest võistlusmomendist on olnud siin selget kasu – juba esimesel aastal vähenes toidujäätmete maht 20%, aasta hiljem veel 10% ning möödunud aastal 5 protsenti võrreldes varasema aastaga.

Foto: Freepik

„Näeme, et õpilastel tekib järk-järgult teadlik harjumus tõsta taldrikule just nii palju toitu, kui ära süüa jõutakse,“ rääkis Lode. Kui 2021. aastal viskas iga õpilane prügikasti keskmiselt 21 grammi toidujäätmeid, siis möödunud aastal oli see 18 grammi. Rekordiliselt vähe toitu ühe õpilase kohta läks möödunud aastal raisku Tallinna Mustjõe Gümnaasiumis, kus saavutati tulemuseks 5,41 grammi. Möödunud aastal visati Mustjõe gümnaasiumis viie päeva jooksul kooli peale kokku 22,4 kg toitu, aasta varem oli see number aga 46,1 kg, mis näitab, et kõigil koolidel on võimalik läbi teadliku tegutsemise oma jäätmete vähendamisesse panustada.

Näeme, et õpilastel tekib järk-järgult teadlik harjumus tõsta taldrikule just nii palju toitu, kui ära süüa jõutakse.

Baltic Restaurants Estonia ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse uuringust on varasemalt selgunud, et igal aastal visatakse Eesti koolide ja lasteaedade sööklates ära 1900 tonni toitu. Valdav osa sellest ehk 80% toidukaost tuleb just õpilaste taldrikutelt. See on ka põhjus, miks kutsuti ellu koolitoidu jäätmete kaalumise kampaania.

Foto: Freepik

Lisaks õpilaste taldrikutelt ära visatavale toidule tekib ülejääke ka köögis. „Mida suurem on hankes seatud valiku rohkus, seda suurem on ka äravisatud toidu kogus, näiteks Tallinna hanke tingimused näevad paljudes koolides ette et koolisööklas peab kuni viimase sööjani olema letis 4 erinevat praadi, 3 sooja lisandit ja neli salatit,“ lisas ettevõtte juht Aaro Lode.

Ettevõtte müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson sõnas, et võistlusmomendi kaudu soovitakse õpilasi toetada ja innustada jäätmete hulka vähendama. „Kui äravisatud toidu kaalunumbrid on pidevalt silme ees, tekib automaatselt sportlik hasart jäätmete kogust iga päevaga aina väiksemaks saada,“ selgitas Endrikson. „Kaalumise tulemused on meile heaks tagasisideks, millest lähtuvalt saame viia sisse muudatused menüüdes ja toidukoguseid paremini planeerida.“

Keskkonnakuu raames on õpilastele koolides kättesaadaval harivad teabematerjalid. Lisaks annavad toitlustus- ja keskkonnaeksperdid tasuta veebiloenguid, millest on oodatud osa võtma nii koolipered, lapsevanemad kui ka teised toiduvaldkonnast huvitatud inimesed.

Lisaks annavad toitlustus- ja keskkonnaeksperdid tasuta veebiloenguid, millest on oodatud osa võtma nii koolipered, lapsevanemad kui ka teised toiduvaldkonnast huvitatud inimesed.

Head Uudised GoodNews