1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti korraldab ÜRO Julgeolekunõukogus kõrgetasemelised istungid laste kaitsest relvakonfliktides ja küberjulgeolekust
Eesti korraldab ÜRO Julgeolekunõukogus kõrgetasemelised istungid laste kaitsest relvakonfliktides ja küberjulgeolekust

Eesti korraldab ÜRO Julgeolekunõukogus kõrgetasemelised istungid laste kaitsest relvakonfliktides ja küberjulgeolekust

28. juunil korraldab Eesti julgeolekunõukogu istungi, mis keskendub laste kaitsele relvakonfliktides.

ÜRO Julgeolekunõukogu eesistujana juunikuus korraldab Eesti kõrgetasemelise avaliku istungi laste kaitsest relvakonfliktides. Kohtumise eesmärk on hinnata konfliktide mõju lastele maailma eri piirkondades. Istungil arutatakse ka ÜRO peasekretäri selleteemalist aastaraportit, kus on ülevaade ÜRO poolt tõendatud rasketest lastevastastest rikkumistest 2020. aastal.

Eesti suursaadik ÜRO juures Sven Jürgensoni sõnul keskendub istung viimastele arengutele, eriti arvestades seda, et laste haavatavus on COVID-19 pandeemia tõttu veelgi suurenenud. Jürgenson lisas, et konfliktidel võib olla erinev mõju sellesse haaratud poistele ja tüdrukutele. „ÜRO-l on olnud oluline roll konfliktidest mõjutatud laste kaitsel ja nendevastaste rikkumiste jälgimisel, võtkem näitena kasvõi tuhanded vabastatud lapssõdurid. COVID-19 on näidanud, kui oluline on, et ÜRO-l on selleks vastavas riigis piisav võimekus,“ sõnas suursaadik Jürgenson.

Kõrgetasemelist virtuaalistungit juhib Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid. Istungil annavad olukorrast ülevaate ÜRO peasekretär Antonio Guterres, UNICEFi tegevdirektor Henrietta Fore, sõjast mõjutatud laste eestkõneleja ning UNESCO hea tahte saadik ja näitleja Forest Whitaker. Ühtlasi kõneleb Plan International esindaja Laban Onisimus.

29. juunil korraldab Eesti ÜRO Julgeolekunõukogu ajaloo esimese küberjulgeolekule pühendatud ametliku kohtumise.

Küberjulgeolek on üks Eesti julgeolekunõukogu liikmesuse peamisi prioriteete ja tänavune istung aitab meil ka tulevikuks jätta maha vajaliku märgi. Olulised esimesed sammud tegi Eesti juba eelmisel aastal, kui korraldas küberjulgeoleku teemal mitteametliku kohtumise, kus võttis sõna 60 riiki ja organisatsiooni. Samuti tõstatasime märtsis 2020 nõukogu ametlikul istungil esimest korda konkreetse küberoperatsiooni.

Eesti küberjulgeoleku erivolitustega diplomaatilise esindaja Heli Tiirmaa-Klaari sõnul peab julgeolekunõukogu ajaga kaasas käima ja võtma rahvusvahelise julgeoleku tagamiseks arvesse kogu praegust ohupilti, sealhulgas küberohte. „Sel kevadel suutsid ÜRO liikmesriigid leppida kokku kahes väga olulises küberteemalises konsensusraportis. Arutelu julgeolekunõukogus annab võimaluse veelgi kinnistada teadmist, et olemasolev rahvusvaheline õigus ja riikide vastutustundliku käitumise normid kehtivad küberruumis ning ÜRO-s on kokku lepitud globaalses küberstabiilsuse raamistikus, mille üheks arhitektiks on olnud ka Eesti,“ selgitas Tiirmaa-Klaar.

Kõrgetasemelist virtuaalistungit juhib peaminister Kaja Kallas Võrust, kus ta viibib Kagu-Eesti visiidi raames. Istungil annab ülevaate ÜRO asepeasekretär ja kõrge esindaja desarmeerimisküsimustes Izumi Nakamitsu.

Mõlemat istungit on võimalik jälgida ÜRO WebTV vahendusel: 28. juunil kl 15 ja 29. juunil kl 15 Eesti aja järgi.

Head Uudised GoodNews