1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Kunstimuuseumi kullafondi uuel postmargil on Pärsimägi „Tütarlaps ja kuu“
Eesti Kunstimuuseumi kullafondi uuel postmargil on Pärsimägi „Tütarlaps ja kuu“

Eesti Kunstimuuseumi kullafondi uuel postmargil on Pärsimägi „Tütarlaps ja kuu“

Postmark17. novembril kell 14.30 esitletakse Kumus Eesti Kunstimuuseumi kullafondi kuuendat postmarki, mis esmakordselt on siseriikliku vääringuga. Margil on kujutatud kunstnik Karl Pärsimägi 1936. aastast pärineva õlimaali „Tütarlaps ja kuu“ reproduktsioon. Margi kujundas kunstnik Lembit Lõhmus, kasutusel on esimese päeva tempel.

„Esmakordselt anname koostöös Eesti Postiga välja Eesti Kunstimuuseumi kullafondi margiseeriana siseriikliku vääringuga postmargi. Kunstnik Karl Pärsimägi loometöö väärib laiemale publikule tutvustamist ning postmark on selleks kahtlemata sobiv vahend. Jõulupühadeks jõuab kullafondi postmargiga ümbrik kindlasti paljudesse Eestimaa kodudesse,“ ütles Eesti Kunstimuuseumi Kunstisõprade seltsi juhatuse esimees Enn Kunila.

„Eesti kunstiloos on Karl Pärsimägi erandliku maalikeelega kunstnik, tema koloriidis on vabadust ja teatavat hoolimatust, mis muudab maalid, hoolimata nende väikestest olmestseenidest, suureks ja mõjuvaks. Meie püsiekspositsioonis on Pärsimägi maalid omandanud üha suuremat tähelepanu,“ ütles Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme

Lugupeetud ajakirjanikud! Olete oodatud teisipäeval, 17. novembril kell 14.30 Kumu kunstimuuseumi kolmanda korruse püsiekspositsioonisaali uue kunstipostmargi esitlusele! (Aadress: Weizenbergi 34, Tallinn. Muuseum on sel päeval tavakülastajatele suletud, sissepääs ainult Kadrioru pargi poolsest uksest). Palun andke oma tulekust eelnevalt teada Liset Marleen Pakile telefonil 58 049 330 või aadressil liset@prpartner.ee.

Marki esitlevad Eesti Posti Postiteenuste divisjoni juht Kaido Padar, Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme, EKM Kunstisõprade Seltsi juhatuse esimees Enn Kunila ja margi kujundaja Lembit Lõhmus.

Margi tiraaž on 40 000 eksemplari ja hind on 0,55 eurot. Poognal on kaheksa marki, mille keskel on kupong Karl Pärsimägi (1902-1942) maali „Tütarlaps ja kuu“ (1936, õli, papp, 50,3×39 cm) tervikreproduktsiooniga. Varasemalt on Eesti Kunstimuuseumi kullafondi margiseeriat välja antud rahvusvahelises vääringus.

Eesti Post, Eesti Kunstimuuseum ja Eesti Kunstimuuseumi Kunstisõprade Selts allkirjastasid 2010. aastal kolmepoolse koostööleppe iga-aastase kunstipostmargi väljaandmise kohta eesti kunsti ja Eesti Kunstimuuseumi kogude tutvustamiseks. Lepingu kohaselt emiteerib Eesti Post igal aastal Eesti Kunstimuuseumi sünnipäeval, 17. novembril kunstipostmargi. Muuseum annab oma kollektsiooni kuuluva kunstiteose reproduktsiooni tasuta kasutusõiguse Eesti Postile margi kujundamiseks ja valmistamiseks, postmargil oleva teose valib EKM Kunstisõprade selts. Tänavu tähistatakse kunstipostmargi väljaandmisega Eesti Kunstimuuseumi 96. sünnipäeva.

Head Uudised GoodNews