1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Loodusmuuseumi seenenäitus tähistab 60. sünnipäeva
Eesti Loodusmuuseumi seenenäitus tähistab 60. sünnipäeva

Eesti Loodusmuuseumi seenenäitus tähistab 60. sünnipäeva

Eesti Loodusmuuseumi seenenäitus tähistab sel aastal 60. sünnipäeva. Seeni saab muuseumihoovis näha veel 18. septembrini.

Justkui tõestuseks, et loodus inimese seatud tähtpäevadest ei hooli, on seenenäituse juubeliaastal metsad erakordselt kuivad ning näituselaudade täitmiseks on tulnud teha harjumuspärasest pikemaid seeneretki. Kui tavapäraselt on seened leitud Harjumaalt, siis sel korral on seeneretked viinud muuseumirahva lausa Ida-Virumaale.

„Seente jaoks on olulised kaks tingimust – niiskus ja temperatuur. Heal seeneaastal on ilm parajalt vihmane ja parajalt soe. Sel aastal oli ilm augustis küll inimestele meelepärane, kuid seente jaoks liiga kuiv. Ja seetõttu neid praegu vähe ongi. Aga tundub, et viimase aja vihmad on mõjunud seentele kosutavalt ja õige seeneaeg on alles ees“ selgitas olukorda seenenäituse kuraator Marja-Liisa Kämärä.

Vaatamata kuivusele võib käesoleva aasta seenenäituse siiski edukaks lugeda. Korraga on näituselaudadel väljas ligikaudu 100 liiki seeni. Kokku on pooleteise nädala jooksul näituselt läbi käinud üle 130 seeneliigi. Lisaks päris seentel saab sel aastal üle pika aja taas näha ka seenemulaaže, mis pärit Eesti Loodusmuuseumi teadusajaloolisest kogust.

„Seenemulaaže kasutati rohkem näituse algusaastatel, mil muuseumi masinapark ei võimaldanud nii tihti metsas seenel käia. Mulaažid olid abiks siis, kui mõni oluline liik jäi metsast leidmata või juhtus sama kehv seenaasta nagu tänavu. Juubelinäitusele sobivad mulaažid väga hästi, sest on need ju osa näituse ajaloost,“ lisas Kämärä.

Seenenäitus on loodusmuuseumi igasügisene suursündmus. Sel aastal on senise lahtiolekuaja jooksul seeni imetlemas käinud juba üle 2500 külastaja. Näitusel on iga päev olemas konsultandid, kes külastajatele seentest täpsemalt rääkida oskavad.

  • Seenenäitus ootab külastajaid Eesti Loodusmuuseumis Tallinna vanalinnas, aadressil Lai 29a iga päev 10–18 kuni 18. septembrini.
  • Täpsemat infot leiab kodulehelt.
Head Uudised GoodNews