1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Eesti õpilased teevad keskkonnahoiu nimel taas meeleavalduse
Eesti õpilased teevad keskkonnahoiu nimel taas meeleavalduse

Eesti õpilased teevad keskkonnahoiu nimel taas meeleavalduse

Kooliõpilaste algatatud ülemaailmse meeleavalduse järgmises laines osalevad ka eestlased.

Reedel, 24. mail kogunetakse Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Ürituse eesmärk on Euroopa Parlamendi valimiste eel ärgitada poliitikuid aktiivsemalt tegutsema keskkonnahoiu nimel ja seisma Maa eluslooduse säilimise eest.

Eesti kliimastreikide algataja Kristin Siil ütleb: “Mina ei saa 16-aastasena veel käia valimas. Seetõttu tuletan meelde neile, kes need kohad endale saavad, et nad reaalselt tegeleks keskkonnaprobleemidega ja võtaksid tõsiselt hiljuti avaldatud teadlaste raporteid.”

Meeleavaldusega nõutakse, et Eesti valitsus koostaks tegevuskava, mis hoiaks Eesti panuse kliima soojenemisse alla 1,5°C murdepunkti. Selleks tuleb Eestis oluliselt vähendada põlevkivi kasutamist elektrienergiaks ja minna üle taastuvenergiale. Eesti teadlane Rainer Küngas on öelnud: „Kui kogu maailm saastaks nagu Eesti inimesed, oleks juba viie aasta pärast 1,5-kraadine soojenemine garanteeritud.“ Tallinna meeleavaldusel võtab teiste hulgas sõna Marek Strandberg, Tartus teeb aga etteaste Sensatsiooniline Tartu Kevadbänd.

Meeleavaldust korraldav Fridays For Future on ülemaailmne rohujuure protestiliikumine, mille eesmärk on survestada valitsusi tegutsema elukeskkonna taastamise ja kliimakatastroofi vältimise nimel. Eelmisel ülemaailmsel üritusel 15. märtsil osales üle 1,5 miljoni inimese, sealhulgas 700 eestimaalast. Tänaseks on Eesti õpilased kliimamuutustele tähelepanu juhtimiseks streikinud 11 reedel Tallinnas, Tartus, Pärnus, Rakveres ja Paides.

Head Uudised GoodNews