1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Eesti pakub Ukraina sõjapõgenikele tasuta digitaalset vaimse teraapia programmi
Eesti pakub Ukraina sõjapõgenikele tasuta digitaalset vaimse teraapia programmi

Eesti pakub Ukraina sõjapõgenikele tasuta digitaalset vaimse teraapia programmi

Ukrainas toimuva sõja perioodil on Eestis leidnud uue kodu üle 55 000 sõjapõgenikku. Enamik neist seisab aga silmitsi psühholoogiliste probleemidega ja püüab kohaneda uues keskkonnas ilma suurema toetuseta, sest emakeelset abi on raske leida, eriti tasuta. Sama probleem on ka mitmes teises riigis. Probleemi leevendamiseks käivitas Eesti koostöös Poola, Ungari, Saksamaa, Bulgaaria ja Kreeka ekspertidega tasuta digitaalse teraapiaprogrammi iFightDepression®, mis pakub sõjast mõjutatud Ukraina põgenikele tuge.

Probleemi leevendamiseks käivitas Eesti koostöös Poola, Ungari, Saksamaa, Bulgaaria ja Kreeka ekspertidega tasuta digitaalse teraapiaprogrammi, mis pakub sõjast mõjutatud Ukraina põgenikele tuge.

Veebipõhine teraapiaprogramm pakub pagulastele vahetut abi aidates neil toime tulla depressiooni, ärevuse, trauma ja leinaga. Teraapiaprogrammi kaudu saavad abivajajad tasuta suhelda professionaalsete psühholoogidega. Teenindus on kättesaadav 17 keeles, sealhulgas eesti keeles.

Teraapiaprogrammi kaudu saavad abivajajad tasuta suhelda professionaalsete psühholoogidega. Teenindus on kättesaadav 17 keeles, sealhulgas eesti keeles.

Projekti “Vaimse tervise toetus Ukraina põgenikele” (MESUR) raames välja töötatud programm iFightDepression® pakub laiemalt vahetut vaimse tervise abi neile, keda Ukraina sõda on mõjutanud, kuid eelkõige on see suunatud ukrainlastele, kes kannatavad praegu depressiooni episoodide.

“Eesti tervishoiusüsteemi ees seisab suur väljakutse vaimse tervise probleemidega tegelemisel, sest riigis on praegu üle 55 000 Ukraina põgeniku. Need inimesed vajavad vaimse tervise teenuseid, tööoskuste koolitust ja haridust ukraina või mõnes teises keeles. Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituudi (ERSI) eksperdid püüavad neid sel teel aidata,” ütles Piotr Toczyski, MESURi projekti juhatuse liige.

“Me keskendume Ukrainast ümberasustatud isikute vaimse tervise toetamisele, mõistes kättesaadavate lahenduste tähtsust nende vaimse heaolu jaoks ka laiemas Euroopa kontekstis. Koostöös teiste Ukraina põgenikke toetavate organisatsioonidega oleme loonud tiheda koostöövõrgustiku, mis tagab depressiooni all kannatavatele põgenikele elutähtsa toetuse osutamise, ja pakume abi ümberasustatud isikute vaimse tervise vajaduste rahuldamiseks,” ütles Rainer Mere, MESUR projekti loonud Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituudi projektijuht.

Me keskendume Ukrainast ümberasustatud isikute vaimse tervise toetamisele, mõistes kättesaadavate lahenduste tähtsust nende vaimse heaolu jaoks ka laiemas Euroopa kontekstis.

Ukraina 2022. aasta sõda on sundinud miljoneid inimesi oma kodudest põgenema, mis on suurendanud psühholoogilist ja sotsiaalset survet põgenikele. Olukorda halvendab vaimse tervise teenuste ja ravi piiratud kättesaadavus Euroopa riikides, mistõttu on sellel inimrühmal suurem risk haigestuda depressiooni ja muudesse vaimse tervise probleemidesse.

Head Uudised GoodNews