1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Eesti suursaadik Pariisis: vabadus pole iseenesestmõistetav
Eesti suursaadik Pariisis: vabadus pole iseenesestmõistetav

Eesti suursaadik Pariisis: vabadus pole iseenesestmõistetav

Eile toimus Eesti suursaatkonnas Pariisis vabaduseteemaline arutelu, kus räägiti Euroopa riikide muutunud julgeolekuolukorrast pärast Venemaa julma sõja algust Ukrainas. Arutelu järel avati ühtlasi Jaak Visnapi kureeritud ja teostatud kunstikogu näitus „Vabadus 21. sajandil“.

Arutelu sisse juhatanud Eesti suursaadik Pariisis Lembit Uibo ütles, et vabadus, mida Euroopas naudime, on väärtus, mida peaksime hindama. „Venemaa Euroopa südamesse toodud sõda ja Lääne demokraatlikke ühiskondi raputavad trendid on pannud meiega samameelseid riike aduma, et vabadus, mida oleme Lääne ühiskonnas pikalt nautinud, polegi nii iseenesestmõistetav,“ ütles Uibo ja lisas, et praegu pingutab Lääne ühiskond selle väärtuse säilitamise nimel.

Arutelul osalesid Eestist kunstnik Marko Mäetamm ning režissöör ja esseist Ilmar Raag. Prantsusmaad esindasid INALCO õppejõud ja veebiajakirja Regard sur l’Est toimetaja Céline Bayou, rahvusvaheliste küsimuste ekspert ja Sciences Po õppejõud Nicolas Tenzer ning politoloog ja strateegiliste uuringute fondi FRS asejuht Bruno Tertrais.

„Eesti jaoks on ülioluline suveräänsuse küsimus,“ ütles arutelul režissöör ja esseist Ilmar Raag. „Olles piiririik, peab kogu aeg valmis olema end kaitsma. Ukraina sõjas ei ole Eesti ainult abistaja ja oma geograafilise asendi tõttu eesliinil, vaid tunnetame, et me oleme koos ukrainlastega sõjas. See tunnetus on Euroopa lääne- ja idaosas erinev.“

„Eestit tuntakse Arvo Pärdi järgi. On väga oluline maailmale tutvustada Eesti kunstnikke, kelle loomingu abil jõuab meie rahva ajalugu, mõttelaad ja kultuur maailma. Meie nafta on meie kultuur!“ ütles vabaduse kunstikogu idee autor Jaak Visnap ja lisas, et kultuuridiplomaatias on küllaga arenguruumi.

Kõik näitusel esindatud 21 kunstnikku lõid kogusse ühe vabadusest inspireeritud teose. Oma panuse andsid Raul Meel, Marko Mäetamm, Kiwa, Laurentsius, Jaak Visnap, Urmas Viik, Navitrolla, Kadri Alesmaa, Jüri Arrak, Leonhard Lapin, Hardi Volmer, Kadri Kangilaski, Evi Tihemets, Peeter Allik, Jaan Toomik, Ivar Kaasik, Liisa Kruusmägi, Tarrvi Laamann, August Künnapu, Maarit Murka ja Priit Pärn.

Head Uudised GoodNews