1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Eesti võitis informaatikaolümpiaadil kaks medalit
Eesti võitis informaatikaolümpiaadil kaks medalit

Eesti võitis informaatikaolümpiaadil kaks medalit

Eesti sai maailma kõige kuulsamal ja keerulisemal gümnaasiumiõpilastele mõeldud informaatikavõistlusel kaks medalit.

Rahvusvahelise informaatikaolümpiaadi üldvõitjaks tuli Hiinast pärit Ming-Yang Deng, kes saavutas ainsana maksimumpunktid. Eesti õpilastest võitsid Pärnu Koidula Gümnaasiumi abiturient Andres Alumets ja Tallinna Reaalkooli 11. klassi õpilane Marko Tsengov pronksmedalid. Tublilt võistlesid ka Jaagup Tamme (Hugo Treffneri Gümnaasiumi 12. klass) ja Kregor Ööbik (Tallinna Reaalkooli 11. klass).

Rahvusvaheline informaatikaolümpiaad on üleilmne jõukatsumine programmeerimises, kus võistlejad peavad kindla aja jooksul valmis kirjutama etteantud ülesandeid lahendavad arvutiprogrammid, veendudes seejuures, et need töötavad piisavalt kiiresti ega kasuta liiga palju arvutimälu.

Singapuri korraldatud virtuaalsel võistlusel osales sel aastal 351 õpilast 89 riigist. Kahe võistluspäeva jooksul lahendati kuus ülesannet. Näiteks tuli õpilastel aidata arhitektil paigutada kujuteldavasse parki teid ja pinke. Koobastikumängu ülesandes simuleerisid osalejad kangelase käitumist arvutimängus ja pidid leidma tema jõuvarude suuruse mängu lõpus. Lisaks tuli luua programm, mis omakorda kirjutaks väga piiratud hulga käskudega täisarve sorteerivaid programme.

Eesti võistkonna juhendaja Sandra Schumanni sõnul tegid Singapuri korraldajad fantastilist tööd. „Nad suutsid saavutada midagi, mis on harv isegi kohapealsetel olümpiaadidel: võistlus algas ja lõppes mõlemal päeval õigel ajal ning sujus suuremate viperusteta. Seepärast oli osalemine sel aastal puhas rõõm. Eesti õpilased saavutasid tihedas konkurentsis tubli tulemuse ja võivad enda üle uhked olla,“ rõõmustas Schumann.

Eesti õpilaste osalemist rahvusvahelisel informaatikaolümpiaadil koordineeris Tartu Ülikooli teaduskool ning rahastas haridus- ja teadusministeerium.

Head Uudised GoodNews