1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eestis on visiidil Euroopa Parlamendi esimene asepresident Roberta Metsola
Eestis on visiidil Euroopa Parlamendi esimene asepresident Roberta Metsola

Eestis on visiidil Euroopa Parlamendi esimene asepresident Roberta Metsola

Euroopa Parlamendi esimese asepresidendi Roberta Metsola kohtumistel riigikogu aseesimehe Hanno Pevkuri, Euroopa Liidu asjade komisjoni aseesimehe Riina Sikkuti ja teiste riigikogu liikmetega keskenduti Valgevene, Euroopa arengu, rohepöörde ja parlamendi kaugtööga seotud teemadele.

Hanno Pevkuri kohtumisel Roberta Metsolaga oli kõne all digitaliseerumine ja riigikogu töö COVID-19 kriisi tingimustes. Pevkur osutas, et parlament on võimeline töötama täielikult videosilla vahendusel, ent hetkel pole selleks vajadust, kuna paljud saadikud on vaktsineeritud. „Veebis töötamine on siiski hea lahendus kriisiolukorras ja on mõistlik, et on olemas valmisolek kiiresti kaugtööle suunduda,“ sõnas Pevkur.

Kohtumisel käsitleti ka Valgevene hübriidrünnakut ja migratsiooni. Pevkur rõhutas, et peame kaitsma kõiki oma piire ja ka maapiiridesse investeerima. Ta toonitas, et küsimus pole üksnes Eesti piiriehituses, vaid Euroopa Liidu ja NATO kõigi välispiiride kaitsmises. Rääkides olukorras Valgevene piiril, ütles Pevkur, et Leedu panus on kõige suurem, kuid ka Eesti püüab aidata, saates appi meie inimesi ja tehnikat.

Valgevene hübriidrünnaku, Poola ja Leedu olukorra ning migratsiooni, aga ka Afganistanis toimunu teemadel oli juttu ka Metsola kohtumisel Riina Sikkutiga, riigikaitsekomisjoni esimehe Enn Eesmaaga ja väliskomisjoni aseesimehe Mihhail Lotmaniga. Samuti kõneldi kohtumisel Euroopa tuleviku konverentsist.

Sikkut toonitas, et Euroopa tuleviku konverents ei tohi jääda teiste aktuaalsete teemade varju. Ta osutas, et konverentsi tähelepanu all peaks olema teemad, mis on kodanikele olulised. „Esmalt peame aru saama, mis teemad vajavad kodanike jaoks lahendamist,“ sõnas Sikkut. „Tuleviku konverents toetub suuresti kodanike ideedele ja aktiivsele kaasarääkimisele.“

Kohtumisel ELAK-i aseesimehe Sikkuti, liikmete Urve Tiiduse ja Timo Suslovi ning majanduskomisjoni liikme Annely Akkermanniga keskenduti Euroopa Liidu kliimaeesmärkide täitmisele suunatud teemadele.

Kohtumisel nenditi, et rohelisemale Euroopale suunatud eesmärgid on väga mitmetahulised ning olukord ja lahendamist vajavad probleemid on riigiti väga erinevad. Sikkuti sõnul on tähtis kõigile arusaadavalt selgitada, mida on näiteks põllumajanduses vaja eesmärkide täitmiseks teha. „Seejuures on oluline meeles pidada, et näiteks materjalide taaskasutamisega muudame enese elu paremaks – me ei tee seda kellegi teise jaoks.“

Kõlama jäi, et Euroopa Parlamendi jaoks on tähtis, et liikmesriigid annaksid võimalikult detailset infot ja tooksid konkreetseid näiteid, et leida üles roheteemade murekohad, sest ainult siis on võimalik probleemidega süvitsi tegeleda ja neid lahendada. Veel räägiti kohtumistel energiahinnast, elektriühendustest ja rohelistest kütustest.

Euroopa Parlamendi asepresident kohtub kahepoolselt ka peaminister Kaja Kallase, välisministeeriumi Euroopa küsimuste asekantsleri Märt Volmeri ja Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskuse juhi Kadri Maasikuga ning külastab Euroopa Elamuskeskust, kus kohtub videosilla vahendusel õpilastega, et vestelda Euroopa tuleviku ja migratsiooni teemal.

Enne lahkumist kohtub Metsola veel NATO kooperatiivse küberkaitse kompetentsikeskuse juhi kolonel Jaak Tarieni ja staabiülema kolonelleitnant Bernard Hoffmaniga.

Head Uudised GoodNews