1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. EKSKLUSIIV! Miks Anu Saagim ja Reet Härmat riigikogusse kandideerivad: loomad kahjuks hädaabinumbrile helistada ei saa!
EKSKLUSIIV! Miks Anu Saagim ja Reet Härmat riigikogusse kandideerivad: loomad kahjuks hädaabinumbrile helistada ei saa!

EKSKLUSIIV! Miks Anu Saagim ja Reet Härmat riigikogusse kandideerivad: loomad kahjuks hädaabinumbrile helistada ei saa!

Miks otsustasid Anu Saagim ja Reet Härmat riigikogusse kandideerida? Nad ütlevad, et on Eesti riigi kodanikud, kes hoolivad kohast, kus elavad ja püüavad olla igati kindlad, et seda maad ja kaaskodanikke koheldaks õiglaselt, kaasa arvatud loomi.

Anu Saagim ja Reet Härmat. Foto: Indrek Maasik

“Viimased kahjuks hädaabinumbrile helistada ei saa,” lisavad nad.

Kahetsete ka juba?

Kahetseme, et meil polnud rohkem aega ja ressursse tegeleda kampaaniaga põhjalikumalt, et info Eestimaa Roheliste erakonna vajalikkusest jõuaks absoluutselt iga inimeseni. Võite kolm korda arvata, milline vahe on kampaania eelarvetel erinevatel erakondadel. Eestimaa Rohelised on eetiline erakond ja liikmed teevad kampaaniat puhta südametunnistusega. “Kilekotiraha” meil ei ringle.

Heade uudiste fookuses on hea tegu. Milline oli teie viimane heategu endale ja teistele?

Oleneb, mida heateoks pidada. Ei hakkagi lugema kokku konkreetseid tegusid. See on pigem elustiil. Kus saame, seal aitame väikestviisi rahaliselt (erinevad annetuskampaaniad), “nõuga” (jagades kontakte, mida meil tõepoolest on), ” jõuga” (osaleme erinevatel üritustel tasuta või aitame neid organiseerida), uskudes, et oma üha “rohelisema” eluviisiga aitame nii end kui ka kogu ühiskonda.

Viimane suurem üritus, kus Reet vabatahtlikuna osales, oli novembris moefestival Tallinna Laste Turvakeskuses. Selle kohaga seob teda tugev koostöö alates 2011. aastast. Imetleme keskuse töötajaid, kes tegelevad sõltuvuses lastega. Need lood on nii kurvad ja laste saatused nii keerulised, sestap pole neid lapsi kerge aidata. See nõuab suurt südant ja pühendumist.

Turvakeskuse lastega on olnud teisigi lahedaid tegemisi alates piparkoogi küpsetamise õhtutest kuni EV100 tordi valmistamiseni. Samuti putukahotellide meisterdamine, moe- ja filmifestivalid, lõpupidude korraldamine, poistele tervisetestid ja tüdrukutele jumestuskursused. On tohutult hea meel, et paljud meie sõbrad on ka kaasa aidanud ja oma panuse andnud. Eelmise aasta lõpupeole sai kutsutud turvakeskusesse isegi bänd Öed, kes esines tasuta. Hindame südamest inimesi, kes tulevad heategevusega kaasa ja hoolivad neist, kellele elu pole kõige roosilisema poole pealt end näidanud.

Kelle või mille eest te päriselt ja kogu hingest seisate?

Meie südameasjaks on Eestimaa loodus, lapsed, loomad, puuetega inimesed ja eakad. Peatada koolikiusamine, keelekümblusega alustada lasteaias ning luua metoodika teise emakeelega õpilaste õpetamiseks eesti keeles. Lasteaedade ja koolide üleminek täielikult mahetoidule, tasuta huvi- ja spordiringid. Toetada tervislikku eluviisi ja õuesõpet koolides. Oleme ka jätkusuutliku majanduse ja teaduse arengu eest. Tuleb peatada meie riigi ressursside jätkusuutmatu tarbimine, fossiilkütuste keskkonda kahjustav kaevandamine, metsade üleraie, kalavarude ülepüük, röövjahindus ja liigilist mitmekesisust vähendav elupaikade hävitamine. Säilitada meie pühapaigad ja hiied.

Anu Saagim ja Reet Härmat. Foto: Indrek Maasik

Soovime, et loomade halb kohtlemine jääks minevikku ja karusloomafarmid Eestis keelustataks. Oleme kodanikupalga eest, mis tagab võrdsemad võimalused kõikidele kodanikele. Kliimamuutus on meie kõigi mure, taastuvenergiale üleminek hädavajalik. Muuta prügimajandus keskkonnasäästlikuks ja vähendada plastiku tarbimist. Tugevdada keskkonnareostuse kontrolli. Keelustada keskkonnamürkide kasutamine. Soodustada ökoturismi ja mahetööstust. Tasuta hambaravi kodanikele ja mahetoit peab olema kõigile kättesaadava hinnaga. Oleme otsedemokraatia eest, et rahva arvamusega arvestataks, eriti kui on tegu suurinvesteeringutega, mis puudutavad meie kõigi ühist vara.

Olete naised, kes teevad tohutul hulgas heategevust, ise sellest rääkimata. Milliseid heategevusorganisatsioone toetate? Ja mida üldse heategu teie jaoks tähendab?

Kindlasti ei tee me tohutul hulgal heategevust. Sooviksime seda teha rohkem. Oleme oma väikese panuse andnud organisatsioonidele, nagu eelnevalt nimetatud: TLT, Minu Unistuste Päev, Päikeselaager, Asenduskodude Laste Liit, SOS Lasteküla, Läänemaa Naiste Tugikeskus, Hoki Aitab jpt. Alati, kui kutsutakse, siis võimaluse piires osaleme oma jõu ja nõuga. Heategu on tegevus, mis annab positiivset energiat ja tuleb loomulikult elu käigus. Meie kõigi kohus on nõrgemaid aidata.

Mis on see, mis teid poliitika juures enim häirib ja mis meeldib? Midagi peab ju meeldima, kui kandideerida otsustasite…

Häirib valijale valetamine, dokumentide salastamine ja läbipaistmatus ametnike ja poliitikute tegevuses. Toiduahel, mis seob võimul erakonde ja suurtööstureid, RMK laastav ja pahatahtlik tegevus. Meeldib ja inspireerib Eestimaa Roheliste programm, mis annaks uue hingamise ja suuna Eestile. Ka globaalses mõttes oleks see suur samm Eesti kui eetilise riigi kuvandi loomisel.

Millist tulemust ennustate?

Kuna me kumbki pole esinumbrid oma piirkonnas ja otsus kandideerida ei tulnud kergelt, sai lepitud kokku esinaise Zuzuga, et anname endast nii palju kui võimalik oma tavategemiste kõrvalt. Suureks ja planeeritud kampaaniaks lihtsalt ei olnud ressursse, aega ja ka kogemust, seega eeldame, et tulemused on tagasihoidlikud. Siiski on tulnud üllatavalt palju sõnumeid ja toetussõnu sõpradelt, tuttavatelt, kes on meid valinud. Täname südamest usalduse eest iga hääle andjat!

Meie eesmärk on kandideerimisega roheliste ridades tõmmata tähelepanu keskkonnakriisile ja sotsiaalsele olukorrale riigis, teha nähtavamaks roheline erakond erinevatele sihtrühmadele ja propageerida rohelist maailmavaadet.

Mida igale oma valijale julgete lubada?

Seisame sirgelt ja häälekalt iga punkti eest, mis seisab meie valimisprogrammis. Jätkame võitlust Eesti ja ka kogu maailma puhtamaks ja õiglasemaks muutmise eest.

Mida teete esimese asjana, kui peaksite valituks osutuma?

Koosolek erakonnaga, et viia end kurssi erinevate komisjonide tööga ja eelnõude esitamise võimalustega.

Ja mis juhtub siis, kui te valituks ei osutu?

Teeme oma senist tööd hästi edasi, Jätkame osalemist üritustel ja aktsioonidel, mida korraldavad EMA, MTÜ Rail Baltic – rahvas vajab tõde, Loomus, Taimne Teisipäev, Nähtamatud Loomad. Jätkame vabatahtlikuna heategevusüritustel osalemist ja uurime uusi väljundeid, kuidas arendada enda rohelist eluviisi ja aidata kogukonda.

Iluhoolikud Anu Saagim ja Reet Härmat. Foto: Indrek Maasik

Ka meie Iluhoolikute blogi on suurepärane platvorm, kus edendada rohelist eluviisi, tervislikku toitumist ja tutvustada orgaanilist ilumaailma, säilitusainete, vägivalla ja loomkatsetevaba kosmeetikat.

Mida päriselt Eestis muuta soovite?

Päriselt soovime muuta Eesti elanikke ja keskkonda  õnnelikumaks ja tervemaks, et tulevased põlvkonnad elaksid loodusega harmoonias ning oleksid terved ja hoitud.

Reet Härmati ankeet 

Lemmikraamat: hetkel Gunter Pauli “Sinine majandus”

Lemmiklaul: Kino “Kontšitsa leto”

Elufilosoofia, millest juhindud: Ära tee teistele seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse. “Teiste” all mõtlen ka loodust ja kõike, mis meid ümbritseb.

Lemmikpaik Eestimaal: lapsepõlvekodu Nasva jõe kaldal Saaremaal

Inspireeriv inimene: filosoof Jiddu Krishnamurti

Kõige õnnelikum päev elus: poja sünd 14.05.2002

 

Anu Saagimi ankeet 

Lemmikraamat: Axel Munthe San Michele raamat

Lemmiklaul: M83 “Outro”

Elufilosoofia, millest juhindud: Elus pole midagi hullemat, kui olla tavaline.

Lemmikpaik Eestimaal: Saaremaa kadakate ja kiviaedade vahel

Inspireeriv inimene: Michelle Obama

Kõige õnnelikum päev elus: Iga uus päev, mil ärkan.

Head Uudised GoodNews