1. Avaleht
  2. Kunst
  3. ERM ootab noorte osalusnäitusele “Näitus kiirmoe kahjulikest mõjudest”
ERM ootab noorte osalusnäitusele “Näitus kiirmoe kahjulikest mõjudest”

ERM ootab noorte osalusnäitusele “Näitus kiirmoe kahjulikest mõjudest”

Tartu Jaan Poska Gümnaasium ja Eesti Rahva Muuseum toovad külastajate ette kiirmoetsükli, mille läbib keskmine T-särk.

“Me elame heaoluühiskonnas ja odavad riided on osa sellisest elust, kuid kui tihti me mõtleme, kes need riided tegi? Või mis on meie heaolu tegelik hind ja kes seda maksab? Kas meil on võim üldse midagi muuta? Ma usun, et see näitus vastab neile ja teistelegi küsimustele,” kommenteerib töögrupi liige Saskia Kolberg.

Näitus algab tooraine tootmisest põllul ja liigub edasi õmblusvabrikusse. Sealt edasi viib näitus külastaja poodi ja läbi proovikabiini keskmise kiirmoetarbija koju. Kodust liiguvad riided paremal juhul taaskasutuskeskuste lattu. Külastaja teekond jätkub kolmanda maailma riikide turul, mille taga on ka prügila, kus üleliigne kaup põletatakse. Näituse installatsioonidelt leiab infot iga kiirmoetsükli osa mõjust. Näituse lõpus on pakutud välja lahendusi kiirmoe mõju vähendamiseks, mille seast leiab igaüks midagi endale jõukohast.

ERM.i osalussaal pakub kord aastas kooliõpilastele põneva võimaluse proovida kuraatoriametit ja panna kokku näitus noortele endale olulisel teemal. “Muuseum kui ühiskonna peegel toimib eriti hästi läbi selliste aktiivsete noorte endi teostatud osalussaali näituste. Ringmajandus, kiirmoeteema ja lahenduste otsimine praeguses teravas keskkonna-arutelus on aktuaalne. See on väga äge, et noored ise panustavad ja mõtlevad kaasa. Nemad ju otsustavad me tuleviku. Ka selle, kuidas me globaalsete prügimägede vahel ellu jääme,” ütleb ERM-i näituste juht Kristjan Raba.

Näitus on saanud inspiratsiooni dokumentaalfilmidest „The True Cost“ ja „Moest väljas“.

Näitusele pääseb tasuta. See on avatud 5. maist kuni 30. maini.

Head Uudised GoodNews