1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. ERSO osaleb taas Odessa festivalil
ERSO osaleb taas Odessa festivalil

ERSO osaleb taas Odessa festivalil

Tänavu 85. sünnipäeva tähistav helilooja Arvo Pärt ja viimast hooaega ERSO peadirigendina tegev Neeme Järvi on ERSO-ga kutsutud peakülalisteks Ukraina suurimale klassikalise muusika festivalile Odessa Classics.

Neeme Järvi nimetab Odessat tõeliseks muusikalinnaks, kus on sündinud ja tegutsenud sellised väljapaistvad muusikud nagu David Oistrahh ja Emil Gilels, kellega tal on olnud au olla nii sõber kui ka lavapartner.

Klassikalise muusika superstaarid Arvo Pärt ja Neeme Järvi ning Eesti esindusorkester viivad Odessasse Arvo Pärdi muusika: „Fratres”, „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”, tšellokontsert „Pro et contra”, milles soleerib ERSO tšellorühma kontsertmeister Theodor Sink, ja „Swansong”. Lisaks kõlab Rahmaninovi 2. klaverikontsert Aleksei Botvinovi soleerimisel ning Brahmsi ja Nielseni looming.

Odessa Classicsi suurtoetajate hulka kuuluvad lisaks Eesti riigile mitmed eraettevõtted. ERSO juhatuse liikme Kristjan Halliku sõnul on orkestri välissõidud osa Eesti tutvustamisest väljaspool. „Esimesed kokkulepped on sõlmitud eesti kultuuri suurtoetajate Liviko ja Elme Messer Gaasiga,“ sõnas Hallik.

Regional Jeti käest tellitud ainus selle suve otselend väljub Tallinnast 11. juuni hommikul ja toob külalised Odessast tagasi 13. juuni õhtuks.

ERSO esimesel Ukraina turneel aastal 1983 anti üheksa kontserti, neist kaks Odessa Filharmoonias. Dirigentide Peeter Lilje ja Vello Pähna käe all tuli maailma klassika kõrval ettekandele muljetavaldav hulk eesti muusikat: Tubina 5. ja Sumera 1. sümfoonia, Tormise avamäng nr 2 ja Elleri „Koit“.

Head Uudised GoodNews