1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Esilinastub Terje Toomistu dokumentaalfilm eestlastest välismaal
Esilinastub Terje Toomistu dokumentaalfilm eestlastest välismaal

Esilinastub Terje Toomistu dokumentaalfilm eestlastest välismaal

Artises esilinastub 25. jaanuaril Terje Toomistu film “Põlvkond piiri taga”, milles näeb noori, kes on erinevatel põhjustel Eestist ära läinud.

Filmi keskmes on põlvkond, kes astus ellu pärast Eesti liitumist Euroopa Liiduga ning otsustas minna välismaale tööle, õppima või maailma avastama. Ent aastaid hiljem pole pöördumine tagasi Eestisse sageli sama lihtne. Tihti terendavad uues elukohas atraktiivsed karjääriperspektiivid ja paremad elutingimused ning tekkinud on olulised lähedased suhted. Inimesed armuvad ja abielluvad, leiavad uusi mugavustsoone ning viise, kuidas neist jälle välja astuda. Film toob vaatajani loo värvikate elusaatustega maailma eri paigus elavatest eestlastest, kes ausalt ja avatult jagavad oma isiklikke lugusid, mõtteid ja tundeid seoses rände, kuuluvuse ja juurtega.

“Filmi tegemise ja sellega seotud laiema uurimistöö käigus vestlesin mitmekümne erinevates välisriikides elava eestlasega, kes on siit viimase väljarände laines ära läinud,” kirjeldab režissöör Terje Toomistu filmi valmimise protsessi. “Nendest kohtumistest jäi minu jaoks kõlama see, et välismaal elavad eestlased pole Eesti jaoks kadunud. Nendega peab arvestama, neid tasub tunnustada. See, et need inimesed ei asu füüsiliselt praegu Eestis, ei tähenda, et neid poleks Eesti ühiskonna jaoks olemas. Paljude välismaal elavate eestlaste sõnul ei ole ka välistatud, et nad tulevikus tagasi Eestisse tulevad. Loodan, et see film aitab leevendada mitmesuguseid rände ja kuuluvusega seonduvaid sotsiaalseid ärevusi nii Eestis kui välismaal elavate eestlaste seas, sest filmis jagatud tunded ja kogemused on ilmselt paljudele tuttavad, kuid pole varem sellisel visuaalpoeetiliselt võimestatud kujul sõnastust leidnud,” ütleb Toomistu.

Filmi režissöör, stsenarist ja produtsent on Terje Toomistu, operaator Aivo Rannik, II operaator Aleksandr Heifets, montaažirežissöör Madli Lääne, helilooja Trent Hawkins (Karl Potisepp). Filmi tootja on Cece Film. Filmi valmimist toetasid Eesti Filmi Instituut (Filipp Kruusvall), Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvusringhääling (Viola Salu) ja Postimehe Fond (Terje Toomistu Noor-Eesti grant). Film on valminud koostöös Tartu Ülikooli etnoloogiaosakonnaga.

Lühidokumentaalide sarjas “Eesti lood” valminud filmi erilinastused koos filmitegijatega leiavad aset 29. jaanuaril kinos Sõprus ning 31. jaanuaril Tartu Elektriteatris.

Terje Toomistu on dokumentalist ja antropoloog, Tartu Ülikooli etnoloogia osakonna teadur. Tal on doktorikraad etnoloogias ning kaks magistrikraadi etnoloogia ja kommunikatsiooni erialadelt Tartu Ülikoolist. Toomistu senised suurimad projektid on seotud Indoneesia soo- ja seksuaalsuse antropoloogiaga ning hilis-nõukogudeaegse noortekultuuriga. Tema töö dokumentaalfilmitegijana („Amazonase veenid“ 2021, kaasrežissöörid Alvaro Sarmiento ja Diego Sarmiento; „Nõukogude hipid“ 2017; „Wariazone“ 2011, kaasrežissöör Kiwa) on pälvinud märkimisväärset rahvusvahelist meediatähelepanu, sealhulgas väljaannetelt The Guardian ja The Economist.

Filmi reklaamklippi võib vaadata SIIT.

Head Uudised GoodNews