1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Esimesel muuseumipühapäeval külastas Tallinna muuseume enam kui 5000 inimest
Esimesel muuseumipühapäeval külastas Tallinna muuseume enam kui 5000 inimest

Esimesel muuseumipühapäeval külastas Tallinna muuseume enam kui 5000 inimest

Möödunud pühapäeval alustas Tallinn muuseumipühapäevade tavaga, millega iga kuu esimesel pühapäeval on linnale kuuluvates muuseumides külastajatele prii sissepääs. Huvi tasuta muuseumikülastuse vastu oli avapühapäeval kõigis asutustes oodatust suurem.

Võrreldes tavapärase puhkepäevaga läbis muuseumipühapäeval Tallinna Linnamuuseumi filiaale kohati mitukümmend korda rohkem inimesi. Kokku külastas Tallinna Linnamuuseumi filiaale 4806 inimest, kellest Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis käis 1950 külastajat, linnaelumuuseumis 900 külastajat, fotomuuseumis 550 külastajat, lastemuuseumis Miiamilla 450 väikest ja suurt külastajat, Kalamaja muuseumis 380 külastajat, Tallinna vene muuseumis 320 külastajat ja Peeter I majas 256 külastajat. Kirjanduskeskuse muuseumides oli võrreldes tavapärase külastusega samuti vähemalt paarikümnekordne tõus: Tammsaare muuseumit väisas muuseumipühapäeval 110, Vilde muuseumit 119 ja Undi tuba 52 huvilist.

Pühapäeval Kiek in de Kökis vabatahtlikuna ametis olnud kultuurivaldkonna abilinnapea Kaarel Oja sõnul õnnestus esimene muuseumipühapäev igati. „Pea kõiki osalenud muuseume külastas sel päeval tavapärasest mitukümmend korda enam inimesi ja kuigi kohati oli seetõttu isegi kitsas, olid inimesed valdavalt positiivsed ja tänulikud. Saime järgmiseks korraks mitu head kogemust, aga on selge, et muuseumipühapäeva tõttu tuli kohale palju inimesi, kes ei oleks muidu muuseumidesse sattunud.“

Külastajanumbrid sarnanevad Linnamuuseumi andmetel 2019. aasta muuseumiöö külastustega, mis tähendas ka kohati seda, et majade täituvus oli mahutavuse piiril ja nii külastajate kui museaalide huvides tuli mõnes muuseumis külastajate sissepääsu piirata.

Tallinna Linnamuuseumi direktor Heli Nurger osales muuseumipühapäeval Tallinna vene muuseumis, kuhu mahtusid sel päeval kõik soovijad. „Kokkuvõttes oli enamik külastajatest rahul ja saime palju tagasisidet, ka tänusõnu – eriti seal, kus oli võimalik personaalsemalt külastajatega suhelda ning vahetult külastuskogemust mõjutada,“ rääkis Nurger. „Külastajad olid muuseumi väljapanekust siiralt huvitatud, tunnustasid tegijaid ning kiitsid, et ekspositsioon ärgitas mõtlema. Kui rääkida keskmisest külastajast, siis valdavalt nägime muuseumipühapäeval pensionäridest huvilisi, aga ka lastega peresid ja tudengeid. Külastajaid oli nii eesti keelt kõnelevaid kui vene keelt kõnelevaid, sekka sattus ka üksikuid turiste,“ kirjeldas Nurger.

„Nii nagu külalised, olid ka muuseumitöötajad ise suurenenud külastajate arvu juures väga positiivsed, avatud ja rõõmsad. Saime hakkama tänu meie toredatele vabatahtliketele, kellele aktsioon väga meeldis ja kes juba ootavad järgmist tasuta pühapäeva, et jälle muuseumisse tulla. Kindlasti võtame saadud kogemusi arvesse ka järgmiste muuseumipühapäevade õnnestumiseks ja mõtleme kolleegidega, milliseid lahendusi oleks mõistlik edaspidi kasutada, et leida suurenenud külastajate arvu ja kvaliteetse külastuskogemuse vaheline tasakaal,“ rääkis muuseumijuht.

 

Tasuta muuseumipühapäevade algatus hõlmab esialgu vaid linna allasutusi, kuid edaspidi ärgitab linn ka teisi Tallinna muuseume programmiga ühinema. Järgmine Tallinna muuseumipühapäev toimub 3. aprillil.

Lähemalt saab uurida Tallinna linna kodulehelt.

Head Uudised GoodNews
tags: