1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Esimesel talvisel Tulefestivalil puhutakse Pärnu rannas lõkkele tule iidne vägi
Esimesel talvisel Tulefestivalil puhutakse Pärnu rannas lõkkele tule iidne vägi

Esimesel talvisel Tulefestivalil puhutakse Pärnu rannas lõkkele tule iidne vägi

27. veebruaril toimuv Tulefestival viib külastaja ürgsele jalutuskäigule talvisele Pärnu rannale, mis muutub festivali ajaks soojust, valgust ja iidset väge kiirgavaks tuleskulptuuride galeriiks.

Laupäeva õhtul kell 20 sünnib Pärnu rannas läbi performatiivse süütamisrituaali võimas tulemäng, mille käigus löövad lõõmama eesti tulekujurite Al Paldroki, Paul Roose, Merily Tikka, Kalev Järviku, Henry Timuski, Üllar Kallau ja Location Uniti püstitatud teosed. Tuleskulptuuride süütamisel astuvad üles Risto Puurunen Soomest, Freedel Da Flame Saksamaalt, Steve Vanoni Ameerikast, Olavi Kõrre Pärnust ja Non Grata performance-rühmitus.

Sidudes omavahel tule väe ja rahvapärimuses olulisel kohal asunud tootemi- ja hingeloomad, viib sündmus kohaletulnud rahva visuaalsele teekonnale meie esivanemate looduslähedusse ja vaimumaailma, mille üks osa on ka Läänemere folkloorist pärinevad tulerituaalid.

Tuleskulptuurid on kolmemõõtmelised teosed, mille süütamisel tekivad elava tulega imelised vaatemängud – kujutava kunsti teosed, mis on algusest peale loodud majesteetlikult hävitamiseks, muutes nende valmimisprotsessi tähenduslikuks.

„Tule soojus ja vägi on Eesti inimest alati ligi tõmmanud ja jaanitule traditsioon on selle elavaks kinnituseks. Lagedal rannal toimuva ürituse pluss on seegi, et siin on kõigil ruumi praeguses eriolukorras ka üksteisest veidi kaugemale hoida ja tulemängu eemalt vaadelda,” ütleb festivali peakorraldaja Kristo Kaljuvee. “Tuli on igas inimeses peituv aktiivne element. Ta innustab meid uue poole, vabanedes kõigepealt vanast. Avardame tänase inimese vaadet oma eelajalooliste esivanemate igapäevaellu ja uskumustesse, astudes sammu lähemale oma juurtele ja eelkäijate maailmamõistmisele.“

Tulega seonduvad nii Pärnu jõe äärest leitud Eesti vanimad asulakohad ja muinasaeg kui ka kunst ja kirg, mis on inimhinge sisemine tuli. Vaimse ürgalgena on tuli inimese iidne kaaslane, millele on omistatud tuhandeid eri tähendusi. Tuli tähendab päikese eluandvat ja uuendavat väge, eluringi lõppu ja uue algust. Samuti usuti siinsetel aladel looduse hingestatusesse, arvati, et inimese hing elab pärast surma edasi looma, linnu või putukana. Eesti vanimatest arheoloogilistest leiupaikadest on avastatud sarvest tehtud looma- ja inimkujusid, leitud loomahammastest ripatseid, sarvest valmistatud rästikuskulptuure ja viiteid mitmete teiste loomade kultusele kaugest ürgajast. Usutavasti oli sellisel eelajaloolisel kunstil rituaalne taust.

Tuli tähistab muutust, päikese eluandvat ja uuendavat väge, samuti ka eluringi lõppu ja uue algust. Eestlased on tuletseremooniatega aegade algusest püüdnud loodusjõudusid suunata – nii koondame ka Pärnu Tulefestivaliga ühise energia ja tule jõu maailma laastava pandeemia peatamiseks.

Tulefestivali raames toimuvad ka Pärnu Fideofesti videoskriiningud Pärnu Kunstnike Majas, raamatukogus ja Pärnu rannas ning avatakse austraallase Ben Nozdrachevi näitus Pärnu Raekoja Linnagaleriis.

Korraldajad kutsuvad sündmuse õnnestumiseks publikut üles käituma vastutustundlikult: kandma maski, hoidma distantsi, jälgides 2+2 reeglit ning kasutama suure rannaalaga kaasnevat hajumisvõimalust.

Rohkem infot leiab Facebookist!

Head Uudised GoodNews