1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Estonian Fashion Festivalile kandideeris rekordarv disainereid
Estonian Fashion Festivalile kandideeris rekordarv disainereid

Estonian Fashion Festivalile kandideeris rekordarv disainereid

Estonian Fashion Festival, mis tänavu toimub 6.-9. juunini, ühendab kolme Lõuna-Eesti suurimat moeetendust – kunstisugemetega Mood-Performance-Tantsu, aeglast moodi ja pärimuskultuuri edendavat OmaMoodi ning ready-to-wear rõivastele- ja aksessuaaridele keskenduvat Antoniuse moeetendust. Etendustele, kuhu käesoleval aastal olid oodatud vaid disainerid, kes kasutavad oma loomingus jätkusuutlikke praktikaid, kandideeris kokku 48 moeloojat.

Mood-Perfomance-Tants etendusele kandideeris 13 disainerit, millele lisanduvad Kõrgema Kunstikooli Pallas lõputööde esitajad. OmaMood etendusel soovib osaleda 17 moeloojat ning Antoniuse moeetendust soovib osa saada 18 disainerit. Moefestivali tegevjuhi Key Külaotsa sõnul on sel aastal rekordarv kandideerijaid ning enamus taotluse esitanud disaineritest on mitmekordselt ületanud festivali poolt künniseks seatud minimaalseid jätkusuutlikkuse kriteeriumid.

„Väga suur osa kandideerinud disaineritest panustab kultuurilisse jätkusuutlikkusse, väikeste brändidena on nende tootmisprotsessid jäägivabad ning esile võib tõsta erakordset tugevat taset jätkusuutlike materjalide kasutamises,“ kommenteeris Külaots konkursi esmaseid tulemusi ning lisas: “Estonian Fashion Festival on viimaste aastatega jõudsalt arenenud, kujunedes terviklikuks ja mitmekesise programmiga moefestivaliks, mis ühendab erinevaid Eesti moevaldkonna huvigruppe ning mul eriti hea meel selle üle, et jätkusuutlikkus on saanud kogu festivali identiteedi oluliseks osaks.”

„Väga suur osa kandideerinud disaineritest panustab kultuurilisse jätkusuutlikkusse, väikeste brändidena on nende tootmisprotsessid jäägivabad ning esile võib tõsta erakordset tugevat taset jätkusuutlike materjalide kasutamises.“

Tartu Loomemajanduskeskuse juht Külli Hansen sõnas: “Tore, et kandideerinud moedisainerite hulgas on palju noori, keda avalikkus veel ei tea. Järgmise sammuna valime välja need disainerid, kes pääsevad edasi ja saavad osaleda etendustele eelnevas koolitusprogrammis. Me oleme ka varasematel aastatel disainereid koolitanud, aga sel aastal on tugi, mida pakume, veelgi mitmekülgsem. Disainereid nõustavad erinevate alade eksperdid ja loodame, et see aitab neil luua atraktiivseid kollektsioone, mis on omanäolised, kenad ja kantavad ning valminud jätkusuutlikke kriteeriumeid silmas pidades.”

Juba tänasest alustavad tööd moeetenduste žüriid, et valida etendustele jätkusuutlikke praktikaid järgivad ning suurima potentsiaaliga moedisainerid. Mood-Perfomance-Tants žüriisse kuuluvad Aet Ollisaar, Madis Liplap, Jaanus Tepomees, Tanel Veenre, Liisa Kanemägi ja Kairi Lentsius. OmMood žürii koosseisus on Ave Matsin, Triin Amur, Katre Arula, Diana Tuulik, Kristi Jõeste, Key Külaots ja Karina Kirs. Antoniuse žüriis teevad otsuse Juta Kuhlberg, Piret Vapajeva, Hedviga Vei, Triinu Pungits, Külli Hansen ja Key Külaots.

Edasipääsenud moedisainerid avalikustatakse 19. veebruaril 2024. a. Järgneva perioodi vältel pakub Estonian Fashion Festival disaineritele mitmekülgset tuge, et kollektsiooni potentsiaal võimenduks moeetetendustel maksimaalselt.

Estonian Fashion Festival sündis 2018. aastal, ühendades Kõrgema Kunstikooli Pallas moeetenduse Mood-Performance-Tants, Viljandi Kultuuriakadeemia moeetenduse OmaMood ja Tartu Loomemajanduskeskuse Antoniuse moeetenduse ühtse formaadi alla.

Käesoleva aasta festival toimub Eesti Rahva Muuseumis ja Knorringu Aadlimajas. Lisaks põhiprogrammi kuuluvale kolmele moeetendusele, toimuvad festivali raames disaineritele suunatud seminar Greenery, valdkonna professionaalidele mõeldud Showroom, aga ka laiemale publikule avatud näitused, töötoad ja filmiprogramm, kuhu on võimalik kuni veebruari lõpuni oma sündmusega kandideerida. Lisainfo leitav SIIN.

Estonian Fashion Festival kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi, mis jutustab ellujäämise kunstide lugu. Tänavu toimub festival seitsmendat korda.

Soodushinnaga festivalipasse ja -pileteid saab osta kuni 1. aprillini 2024 Fientas.

Head Uudised GoodNews