1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Et laps suhtleks vabalt – kiusuvabalt!
Et laps suhtleks vabalt – kiusuvabalt!

Et laps suhtleks vabalt – kiusuvabalt!

Augustis käis sihtasutuse Kiusamisvaba Kool võrgustik kokku 4 Eesti linnas, et harjutada üheskoos vanematega, kuidas suhelda lapsega nii, et ta julgeks kiusamismurest ka edaspidi rääkida ning et oleks võimalik liikuda lahendustele lähemale turvaliselt ja kiusuvabalt. Et tulevastele täiskasvanutele edasi antav suhtluskultuuripärand võiks tähendada ka turvalisemat ja kiusuvabamat ühiskonda.

Koolitajad olid valmis vastama küsimustele, kuidas kiusamine erineb tavapärasest konfliktist või kaklusest, millised on kiusamise tagajärjed erinevatele osapooltele, kui suur see probleem Eesti koolides siis on ja kuidas täiskasvanuna lapsi kiusamisvabama kooli- ja suhtluskultuurini aidata.

On laps selles mures kiusamise ohver, ise kedagi kiusanud või hoopis kiusamist pealt näinud, oluline on jääda rahulikuks ja kuulata hoolega, mis juhtus, kellega juhtus ning mis tundeid see rääkijas tekitab. Tuleb ka selgitada, et olukord on tõsine ja kiusamine igal juhul lubamatu. Samal ajal on oluline vältida hinnangute andmist konkreetsetele lastele – et ohver ise on möku või kiusaja hoopis pätt ja kaabakas. Kiusuvaba suhtluskultuuri eviv täiskasvanu peab lapsele kinnitama, et soovib aidata olukorda lõpetada, ning küsima seejärel lapse mõtteid, milliseid lahendusi pakub välja tema. Lapse või noorega tuleb kiusumurest vestelda ka järgmistel päevadel, et jälgida, kas lahendused on käiku läinud ja kas olukord on hakanud leevenema.

Narvas, Võrus, Paides ja Pärnus said lapsevanemad võimaluse kõike seda õppida ja harjutada. Ent huvilisi oleks võinud olla palju rohkem! Ruumi Uuskasutuskeskustes, kus õpitubasid nende lahkel loal läbi viisime, oli igatahes küll ja veel. Kui aga kooliaasta alguses tahaks siiski kasvõi iseseisvalt vajalikud nipid meelde tuletada, piilu meie kodulehele ja leia sealt just lapsevanematele suunatud miniõpik selle kõige toetamiseks! Ka pani sihtasutus just suhtluskultuurikuuks kirja mitmeid soovitusi selleks, kuidas oma lapsega või kasvõi kolleegiga kiusuvabamalt ja rõõmsamalt suhelda. Ära koba pimeduses! Lase ekspertidel end suunata!

Head Uudised GoodNews