1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Euroopa Liidu välisasjade nõukogu kiitis heaks uute sanktsioonide kehtestamise Valgevene režiimi vastu
Euroopa Liidu välisasjade nõukogu kiitis heaks uute sanktsioonide kehtestamise Valgevene režiimi vastu

Euroopa Liidu välisasjade nõukogu kiitis heaks uute sanktsioonide kehtestamise Valgevene režiimi vastu

Välisminister Eva-Maria Liimets osales täna, 21. juunil 2021 Luksemburgis Euroopa Liidu välisasjade nõukogu istungil, kus välisministrid kiitsid heaks sanktsioonide kehtestamise 78 Valgevene füüsilise ja kaheksa juriidilise isiku suhtes. Otsus tehti vastusena laialdastele inimõiguste rikkumistele Valgevenes ja mai lõpus Kreekast Leetu teel olnud reisilennuki Minskis maanduma sundimisele.

„Nagu näitas kuu aja eest toimunud Ryanairi lennuki riiklik kaaperdamine ning selle pardal olnud opositsioonilise ajakirjaniku arreteerimine, on Valgevene režiim muutunud lisaks enda inimestele ohtlikuks ka Euroopa Liidu kodanikele. Kehtestatud sunniabinõud on suunatud konkreetselt Aljaksandr Lukašenka režiimi ja selle kaastöötajate vastu, kes on juba pikema aja jooksul toime pannud inimõiguste rikkumisi. Seejuures on tähtis, et võimalikult suure mõju saavutamiseks oleks meie sammud Valgevene osas koordineeritud ka USA, Kanada, Ühendkuningriigi ja teiste samameelsete riikidega,“ sõnas välisminister.

„Peame kindlasti jätkama Valgevene kodanikuühiskonna toetamist nende püüdlustel demokraatlike valmiste suunas, mis oli jutuks ka nõukogule eelnenud hommikusöögil Svjatlana Tsihhanovskajaga. Selleks on head võimalused, näiteks pakkudes stipendiume üliõpilastele, kes Valgevenes õpinguid jätkata ei saa, võimaldades psühholoogilist abi režiimi tõttu kannatanutele või toetades sealseid sõltumatuid ajakirjanikke,“ lisas ta.

Kohtumisel käsitleti ka Iraagi temaatikat, mille puhul oli põhitähelepanu sealsel hapral julgeolekuolukorral ja eelseisvatel valimistel. „Meie jaoks on oluline aidata kaasa Iraagi valitsuse püüdlustele tagada reformide kaudu stabiilne ja turvaline riik. On tähtis, et Euroopa Liit leiaks viise Iraagi aitamiseks vabade ja õiglaste valimiste läbiviimisel. Toetame valimisvaatlusmissiooni saatmist Iraaki, kui julgeolekuolukord seda lubab,“ selgitas Liimets.

Välisministrid arutasid veel suhete tihendamist Ladina-Ameerika ja Kariibi mere regiooniga ning said ülevaate Euroopa Liidu välispoliitika kõrge esindaja Josep Borrelli tegevusest Liibanoni, Etioopia, Indoneesia suunal. Samuti käsitleti kohtumisel Venemaad, Lähis-Ida rahuprotsessi ning rõhutati vajadust liikuda edasi Euroopa Liidu ja Türgi koostöö tegevuskavaga.

Head Uudised GoodNews