1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank avab Ukrainale kahe miljardi euro suuruse paketi
Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank avab Ukrainale kahe miljardi euro suuruse paketi

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank avab Ukrainale kahe miljardi euro suuruse paketi

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) aastakoosolek kinnitas nõukogu eesistuja rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse juhtimisel valmisolekut panustada kaks miljardit eurot Ukraina ülesehitamisse.

„Leppisime kokku teha kõik, mis võimalik Ukraina ja ka teiste sõjast mõjutatud riikide toetamiseks nii praeguses olukorras kui olla igakülgselt valmis osalema Ukraina edaspidises ülesehituses,“ sõnas rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus.

EBRD aastakoosolekul kokkulepitu avab rahandusministri sõnul Ukrainale kahe miljardi euro suuruse paketi, millest miljard läheb kasutusse juba sel aastal. „See on siiski alles algus ja tuge vajab Ukraina veel pikalt ja palju. Oluline on panna ka sõja algataja maksma Ukraina ülesehitamise eest,“ lisas rahandusminister.

Eesti ütles oma sõnavõtus, et Venemaa ja Valgevene kui agressorite koht ei ole EBRD peres. Valdav osa EBRD osanikriikidest reageerisid Venemaa ja Valgevene sõnavõttudele saalist lahkumisega, kaasa arvatud Keit Pentus-Rosimannus, kes lahkus nende sõnavõttude ajal eesistuja toolilt.

Panga aktsionärid kiitsid heaks panga 2021. aasta finantsaruanded ja kinnitasid eraldised reservidesse. Samuti tehti aastakoosolekul põhimõtteline otsus piiratud laienemiseks Saharast lõunasse jäävasse Aafrikasse ja Iraaki, arvestades sõja mõjudega ja et laienemine ei paneks ohtu nii sellega tegelemist kui ka olemasolevate tegevuspiirkondade operatsioone.

  • EBRD omanikeks on 70 liikmesriiki.
  • Panga 31. aastakoosolek toimus 10.-12. maini Marokos Marrakechis.
Head Uudised GoodNews