1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. EXPO Dubai sihtasutuse juhatuse liige Andres Kask: Eesti on väga nutikas riik ja meil on maailmale palju näidata
EXPO Dubai sihtasutuse juhatuse liige Andres Kask: Eesti on väga nutikas riik ja meil on maailmale palju näidata

EXPO Dubai sihtasutuse juhatuse liige Andres Kask: Eesti on väga nutikas riik ja meil on maailmale palju näidata

17. aprillil kogunes sihtasutuse EXPO Dubai 2020 Eesti Esindus nõukogu ja kinnitas osalemise ettevalmistuste tegevuskava, eelarve ja ettevõtete osalustingimused.

Mais sõlmitava osaluslepingu alusel on Eestil kasutada korraldajate poolt ehitatud paviljon, mis asub suurepärases kohas EXPO keskväljaku vahetus läheduses. 2019. aasta on sihtasutusele osalemist ettevalmistav aasta, mil kaasatakse ettevõtteid ja valmistatakse ette ekspositsiooni konkurssi. Konkursi eel toimuvad mõttekojad, mille alusel sünnib Eesti osalemise üldine kontseptsioon. Augusti lõpus kuulutatakse välja ekspositsiooni- ja sisekujunduse konkurss. Lepinguni loodetakse konkursi võitjaga jõuda käesoleva aasta lõpuks. 2020 jätkub ekspositsiooni ehitamine ja hoone sisustamine ning 20. oktoobril avab Eesti paviljon maailmanäitusel külastajatele uksed.

„Sel korral on EXPO teemaks säästlikkus, innovatsioon ja tehnoloogia areng  inimkonna teenistuses. Eesti on väga nutikas riik ja meil on maailmale kõigis nendes teemades palju näidata. Meie riigi IT lahenduste vastu tunnevad huvi juba praegu paljud riigid, kes näitusel osalevad. See on unikaalne võimalus jagada maailmale meie teadlaste ja ettevõtjate leiutisi ja parimaid praktikaid,“ ütles EXPO Dubai sihtasutuse juhatuse liige Andres Kask.

Eesti osalemise maksumuseks kujuneb kolm miljonit eurot, millest pea 60% kulub paviljoni rendiks ja poole aasta pikkuseks käigus hoidmiseks ning 40% on planeeritud ekspositsiooni ehitamisele ja osalemise korraldusele. Eesti paviljoni kuludest katab 2/3 riik ja 1/3 eelarvest kaetakse ettevõtete osalemistasudest.

Sihtasutus on välja töötanud ettevõtete osalemise põhimõtted nii, et osaleda saaksid nii ekspordile suunatud suuremad ettevõtted, olles näitusel oma toote või teenusega osaks loodavast ekspositsioonist, kui ka väiksemad ettevõtted ja organisatsioonid, kes soovivad tulla maailmanäitusele oma tooteid ja teenuseid tutvustama lühiajaliselt. Osalemistasud algavad 5000 eurost kuni rahvusliku toetaja 150 tuhande euro suuruse panuseni. Osalemistasu eest võimaldatakse ettevõtetele ka paviljoni teisele korrusele planeeritava ärikeskuse ja koosolekuruumide kasutamist ärikohtumisteks. Täpsed osalemise panused selguvad läbirääkimistel ettevõtetega, millega tehakse algust maikuus. Ettevõtetel ja organisatsioonidel on aega oma osalemise huvist sihtasutusele teada anda enne 1. juulit e-posti aadressil dubaisse@expo2020.ee, mille järel nendega võetakse ühendust osalemistingimuste täpsustamiseks.

Maailmanäitus toimub iga viie aasta järel, 2015 Milanos oli Eestil oma paviljon ja maailmanäituselt tuldi tagasi pronksmedaliga. Sel korral osaleb 2020. aasta Dubai EXPO-l 190 riiki, sh Põhjamaad ja ka teised Balti riigid, külastajaid oodatakse maailmanäitusele 25 miljonit, kellest 2/3 oodatakse väljastpoolt Araabia Ühendemiraate. Korraldajad on sel korral pakkumas osalevatele riikidele oma programmis hulganisti äriteemalisi üritusi ja kontakttegevusi ning kaasavad osalevate riikide ettevõtteid ka läbi elektroonilise veebituru EXPO ehitamisse. Korraldajad on loonud Expo Live innovatsioonifondi, mille kaudu rahastatakse kokku 100 miljoni dollari ulatuses innovaatilisi ja inimkonna arengut toetavaid projekte, samuti planeerivad korraldajad rajada maailmanäituse alale peale EXPO lõppu ärilinnaku, kuhu pakutakse osalevate riikide ettevõtetele kaheks aastaks tasuta kontori- ja eluruume ning soodustingimusi oma esinduste loomiseks.

EXPO 2020 Dubai Eesti Esindus on 2019. aasta veebruaris Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu MTÜ, Eesti Kaitsetööstuse Liidu MTÜ, Smart City Lab MTÜ, Digitaalehituse MTÜ, Personalised Medicine Association MTÜ ja Eesti Tööandjate Keskliidu MTÜ poolt asutatud sihtasutus EXPO-l osalemise korraldamiseks. Valitsus otsustas Eesti osalemise maailmanäitusel 22. novembril möödunud aastal.

Head Uudised GoodNews