1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Heidy Purga avab konverentsi “Vanemast võõrandumise vastane päev”
Heidy Purga avab konverentsi “Vanemast võõrandumise vastane päev”

Heidy Purga avab konverentsi “Vanemast võõrandumise vastane päev”

25. aprillil toimub riigikogus konverents “Vanemast võõrandumise vastane päev”, kus Lapsele Vanemad MTÜ algatusel otsitakse koostöös spetsialistidega lahendust, kuidas korraldada lapsevanemate lahutuse korral lapse kasvatamise jagamist nii, et lapse eest hoolitseksid mõlemad vanemad.

Eestis on järjest teravamalt tõstatunud lahku läinud vanemate laste üleskasvatamisega seotud probleemid. Ühiskonnas on toimunud mitmeid arenguid ja muutusi – lahutused on muutunud sagedasemaks, rohkem pööratakse tähelepanu laste psüühikale, tõusnud on elatisraha suurus ja lastega seotud toetused.

“Tänaseks on kõik teemaga seotud institutsioonid mõistnud, et samamoodi jätkata ei saa,” kommenteeris Lapsele Vanemad juhatuse liige Erkki Laaneoks konverentsi korraldamise põhjust. “Ajakirjanduses on erinevatest probleemidest olnud väga palju juttu. Riigikohus on teinud justiitsministeeriumile kirja palvega muuta kehtivat alaealise lapse ülalpidamise regulatsiooni, sest kohtusüsteem on ülekoormatud pereasjade kohtuvaidlustest,” lisas Laaneoks.

Konverents on suunatud Laaneoksa sõnul eelkõige nn jagelevate vanemate teemaga tegelevatele spetsialistidele ja ametnikele. “See konverents on teadaolevalt esimene kord Eestis, kui vanemast võõrandumise vastase päeva raames korraldatakse sündmus,” märkis MTÜ juht.

Vanemate võõrandumise vastaseks päevaks on valitud 25. aprill. Idee võttis kasutusele Sarvy Emo Kanadas 2005. aastal.

Konverentsi kava

14:00 – Riigikogu esindaja avasõnad, Heidy Purga
14:10 – Jani Turunen – ”Shared physical custody – a new family form. What we know and what we don’t” – sotsiaalteadlane, Stockholmi Ülikool
14:40 – Küllike Lillestik – “Vanemast võõrandumine pere kontekstis” – pereterapeut, Eesti Pereteraapia Ühingu juhatuse liige, Dialoog Laste Nimel liige
15:00 – Elin Vilippus – “Elatisest ja lapsega suhtlemise lahenditest kohtutäituri pilgu läbi” – Tallinna kohtutäitur
15:20 – Anne Värvimann – “Vanemate ühise hooldusõiguse lõpetamise ning lapse ja lahus elava vanema suhtlemise korra määramise küsimused kohtumenetluses” – vandeadvokaat
15:40 – Erkki Laaneoks – “Vanemluskava”
16:00 – Liisa-Lotta Raag, sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna nõunik, ja Vaike Murumets, justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja – “Ülevaade ministeeriumi poolt arendatava perelepitusteenuse väljatöötamise seisust ja tegevuskavast”
16:20 – Ümarlaud Jaanus Kanguri ja Helen Kanneli modereeritud arutlusega

Head Uudised GoodNews