1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Fakte eluloolise filmi “Tom of Finland” kohta
Fakte eluloolise filmi “Tom of Finland” kohta

Fakte eluloolise filmi “Tom of Finland” kohta

Reedest hakkab Eesti kinodes jooksma Soome režissööri Dome Karukoski film „Tom of Finland“, mille nimiosas on Pekka Strang  ja mis on üks osa Soome 100. juubeliaasta suursündmustest. Film on esitatud ka Oscari nominendiks.

See elulooline film räägib Soome kunstnikust Touko Laaksonenist, kes sai ülemaailmselt tuntuks homoerootiliste joonistuste autorina ja kelle kunstnikunimeks sai Tom of Finland.

Kangelaslikkuse eest autasusid pälvinud ohvitser Tuoko Laaksonen naaseb koju peale põrgulikku teenistust Teises maailmasõjas ning avastab, et elu rahuaegses Soomes on samamoodi piinarikas.

Sõjajärgses Helsingis on tuntav tugev homofoobne tagakiusamine. Tuoko leiab peidupaiga kunstis, mis keskendub homoerootilistele joonistustele musklilistest meestest. Oma osa on filmis ka ajalookäsitlusel, millest saab teada, mida tähendas olla homoseksuaal pärastsõjaaegseil aastail Soomes, Saksamaal ning Ameerikas.

Geikultuuri üks tuntumaid nimesid

Tom of Finland aka Touko Laaksonen on ilmselt üks enimtuntud soomlasi maailmas. Tom of Finlandi kaubamärgiks on kujunenud homomaskuliinsed arhetüübid – madrused, politseinikud, mootorratturid jt.

Ta on avaldanud umbes 3500 illustratsiooni ning teda on peetud kõige suuremaks geikultuuri mõjutajaks 20. sajandil. Tom of Finland andis visuaalse kuju macholikule nahkmeeste stereotüübile, illustreerides nii üksiktööde kui sarjadena peamiselt sadomasohhistlikke suhteid. Tema iroonilise varjundiga looming on tohutult mõjutanud erootilist kunsti paaril viimasel kümnendil.


Soome kunstnik Touko Valio Laaksonen sündis 8. mail 1920 õpetajate peres ja suri 7. novembril 1991 Helsingis. Viieaastaselt mängis ta klaverit ja joonistas koomikseid. Hiljem õppis Touko Helsingi kunstikoolis, kuid Talvesõja tõttu jäid õpingud pooleli. 1940. aastal läks mees rindele, kus talle omistati kangelaslikkuse eest leitnandi auaste.

Tom of Finland oli ka muusik

Pärast sõda õppis Laaksonen Sibeliuse akadeemias, laulis kooris bassi ja mängis restoranides klaverit. Ta on komponeerinud ühe laulu, mille kirjutas Aino Kallase luuletusele «Vihmalind». Laul on ka segakoori esituses plaadistatud. Ülemaailmse tuntuse saavutas mees siiski homoerootiliste joonistuste autorina. Laaksoneni kunstnikunimi tulenes varjunimest, mida mees kasutas 1957. aastal, ameerika homodele suunatud kulturistide ajakirjas joonistusi avaldades.

Kunstis põhitegelasteks meremehed ja mootorratturid 

Tom of Finlandi tegelasteks on meremehed, mootorratturid, nahkrõivaid kandvad mehed. Neist sai maskuliinse homomehe tunnus. Teiste hulgas jälgisid tema loodud stiili kultusbändi Village People liikmed ja laulja Freddie Mercury. Tom of Finlandina tuntuks saanud kunstnik mõjutas 20. sajandi teises pooles oma loominguga tugevalt homoseksuaalset subkultuuri. Lähedastele ei avaldanud Laaksonen oma seksuaalset orientatsiooni mitte kunagi. Ainsana teadis mehe saladust Laaksoneni õde Kaija. Laaksonenil oli pikaaegne partner Veli «Nipa» Mäkinen, kes suri 1981. aastal.

Kunstnikunimi sündis USA-s

Joonistamist alustas Touko Laaksonen varases nooruses ja tema esimesed kritseldused olid inspireeritud maskuliinsetest töömeestest, keda ta lapsena oli näinud. Kunstnik hävitas need esimesed katsetused enne, kui keegi neid kunagi nägi. Hiljem keskendus ta oma loomingus peamiselt sellistele homomaskuliinsetele arhetüüpidele, nagu näiteks puuraidurid, politseinikud, madrused või mootorratturid.

Touko Laaksonen hoidis oma kunsti peamiselt sahtlis, kuni USA kulturismiajakirjad hakkasid tema töid avaldama. Kuna homoseksuaalsus oli toona tabu, presenteeriti selliseid ajakirju kui füüsilisele vormile ja tervisele keskendunuid. Et ta tahtis oma identiteeti varjata, palus ta pilte avaldada varjunime Tom all. USA ajakirja Physique Pictorial toimetaja lisas sellele “of Finland”. 1973. aastal loobus Laaksonen oma päevatööst reklaamibüroos ja keskendus kuni oma surmani 1991. aastal joonistamisele.

Tom of Finland kui kaubamärk

1980. aastatel kolis ta Soomest USA-sse. Tom of Finlandi tööd on olnud üleval paljudes näitusesaalides üle maailma ning teda peetakse üheks tuntuimaks soome kunstnikuks väljaspool riiki. Mullu aprillis teatas Itella Soomes, et laseb välja Tom of Finlandi margiseeria. Margid osutusid väga menukateks, neid telliti ette juba enne nende postkontoritesse müügile jõudmist rohkem kui 170 riigist. Soome firma Finlayson on müüki paisanud ka Tom of Finlandi temaatikaga voodipesu, lisaks  võib sellest homoerootilisest sarjast osta ka käterätte, kardinaid ja tekstiilist ostukotte.

Filmi „Tom of Finland“ esmaesitlus toimus veebruaris Göteborgi filmifestivalil. Eestis aga näidati seda 6. oktoobril Festhearti festivali avafilmina. Eesti kinodes hakkab linateos jooksma 13. oktoobril.

Head Uudised GoodNews