1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I Kooliõpilased heiskasid vastupanuvõitluse päeval lipu Pika Hermanni torni
FOTOD I Kooliõpilased heiskasid vastupanuvõitluse päeval lipu Pika Hermanni torni

FOTOD I Kooliõpilased heiskasid vastupanuvõitluse päeval lipu Pika Hermanni torni

Tallinna 21. Kooli õpilased heiskasid täna päikesetõusul Pika Hermanni torni Eesti lipu, et tähistada vastupanuvõitluse päeva.

Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Lipuheiskamisel osalenud Riigikogu esimehe Jüri Ratase sõnul on sel aastal varasemast veelgi olulisem meenutada Eesti inimeste võitlust oma riigi ja rahva vabaduse eest. „Täna mõtleme Eesti vabadusele ja iseseisvusele ning neile, kes on selle nimel võidelnud. On oluline teha seda koos noortega, et ehitada tulevikku, kus meie omariiklust ohustavatel sündmustel oleks võimatu korduda,“ ütles ta. „Mõtleme tänasel vastupanuvõitluse päeval ka kõigile Ukraina inimestele, kes võitlevad Venemaa alustatud sõjas mitte ainult enda, vaid kogu vaba demokraatliku Euroopa eest, ning seisame jätkuvalt nende kõrval neid abistades ja toetades.“

Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Lipuheiskamisel osalesid 21. Kooli liputoimkonna liikmed Karl Rudolf KunnasJako Julius SchmidGregor-Mattias FrošArpo KohvGregori VisseDavid Richard JenkinsGeorg KeerigHenrik LantinOrlando MerinoGregor Artur MäeErnst Johannes Pae ja Rudolf Aavik. Õpilased osalevad täna ka lipulangetamisel, mis toimub päikeseloojangul kell 19.22. 1997. aastast tegutsev liputoimkond koosneb vabatahtlikest 10.–12. klassi noormeestest ning see esitab, valvab ja kaitseb kooli lippu ja vajadusel riigilippu, lähtudes Eesti lipu seadusest.

Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

1940. aasta suvel, mil Nõukogude väed okupeerisid Eesti territooriumi, sai Raua tänava koolist ehk nüüdsest Tallinna 21. Koolist Eesti kaitseväe sidepataljoni ajutine kodu. Just seal pidasid Eesti vabariigi sõdurid maha oma ainsa lahingu Teises maailmasõjas.

  • Vastupanuvõitluse päeva on riikliku tähtpäevana tähistatud alates 2007. aastast. 22. septembril 1944 algas Eesti vastupanu punasele okupatsioonivõimule ning võitlus vaba ja demokraatliku Eesti eest. 1944. aasta 18. septembril astus ametisse Otto Tiefi valitsus, mis kuulutas Eesti käimasolnud sõjas neutraalseks. Eesti suveräänsusest Punaarmee aga ei hoolinud ning Eesti okupeeriti taas. Vastupanu kestis eri vormides kuni Eesti iseseisvuse taastamiseni aastal 1991.
Monika Kuzmina Peatoimetaja