1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. FOTOD! Kuulutati välja Türi valla aasta tegu
FOTOD! Kuulutati välja Türi valla aasta tegu

FOTOD! Kuulutati välja Türi valla aasta tegu

Türil toimunud Eesti 102. aastapäevale pühendatud kontsert-aktusel kuulutati välja Türi valla aasta tegu, aasta tegija ja aasta küla.

Türi valla aasta tegu 2019 on Türi OTT. Augustis käivitus Maarja Brause ja Pille Marrandi eestvedamisel kogukonnaalgatus otse tootjalt tarbijale. Kohalikul tasandil kasvatatud toit ja väiksem ökoloogiline jalajälg sobib hästi Türi kui rohelise valla põhimõtetega ja toetab tegusate inimeste ettevõtlikkust.

Aasta tegijaks nimetati Jüri Lai. Ta on Türi vallale tublisti tuntust toonud osalemisega künnivõistlustel Eestis ja rahvusvahelisel tasandil. Möödunud aastal Kehtnas toimunud Eesti künnimeistrivõistlustel saavutas Jüri Lai meistrite klassis pöördadral oma 13. meistritiitli. Võit andis talle võimaluse osaleda 67. künni maailmameistrivõistlutel Venemaal. Augustis esindas Jüri Lai Eestit ka Ameerikas toimunud maailmameistrivõistlustel, kus ta saavutas tubli 11. koha.

Aasta küla tiitli sai Käru alevik. Käru on kokkuhoidev kogukond, mis järjekindlalt ajab oma asja. Pikaajalisteks traditsioonideks on emadepäeva tähistamine, südamekuuüritused, küüditatute mälestuspäev, jaanipäevad ja Käru järvepäev. Möödunud aastal korraldasid kohalikud Balti keti 30. aastapäeva tähistamise Balti keti taaslavastamisega. Mööda ei saa vaadata ka Kerro Pereklubist, mis tegutseb juba aastast 1977. Tänaseni käiakse koos igal teisel kuul.

Lisaks anti välja rohelise teo eripreemia, milleks on Konna-rahva roheteod. Türi Kogukonnaselts on võtnud eest vedada kestliku elustiili edendamist Türi vallas. Möödunud aastal korraldas Konna-rahvas piirkonnale olulise mõtteviisifestivali Rohevest, kus sai kuulata huvitavaid ja harivaid loenguid, osaleda töötubades ja nautida kontserte. Kestliku mõtteviisi juurutamiseks noorte seas korraldas Konna-rahvas suvise keskkonnateadliku lastelaagri. Eeskuju näidatakse taaskasutuspäevade ja talgutega, oskusi jagatakse lahkesti kõikidele huvilistele ning Konna-maja pakub ulualust ka Noortele Kotkastele.

Anti välja ka palju tänukirju.

Piduliku kontsert-aktuse „Pesapuu“, mille lavastas Pille Paal, tõid lavale Türi lasteaia Türi-Alliku maja lapsed. Kaastegevad olid tantsurühmad Riikar ja Mõnusad, Türi poistekoor Tiiu Schütsi juhendamisel ning Kati Spordiklubi emmede ja beebide rühm Katrin Särkineni juhendamisel.

Head Uudised GoodNews