1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. FOTOD! Non Grata esinemised Californias sattusid ühele ajale metsatulekahjudega
FOTOD! Non Grata esinemised Californias sattusid ühele ajale metsatulekahjudega

FOTOD! Non Grata esinemised Californias sattusid ühele ajale metsatulekahjudega

Eesti kunstirühmitus Non Grata esines performance’ite ja näitustega Los Angeleses, San Fransiscos, Oaklandis ja Sacramentos ajal, kui Ameerika Ühendriikide läänerannikut laastasid sajandi hulleimad tulekahjud.

„San Francisco oli halli suitsu mattunud kummituslinn, Oakland inimestest tühi, Sacramentos maailma halvim õhukvaliteet üldse. Võrdluseks: kolm korda hullem kui Pekingis,“ räägib rühmituse liider Al Paldrok ehk Anonymous Boh. Lisaks temale tegid suurte rahvahulkadega performance’eid lääneranniku mahajahutamiseks Devilgirl, Joey Sledge, Vlady Voz Tokk, Elaine Thap, Evan Clayburg, Art Lessing and the Flower Vato ja Peter Kalish.

„Kui tavaliselt on meie aktsioonides palju tuld ja suitsu, siis seekord konteksti- ja kohaspetsiifiliselt toimisime hoopis tulekustutitena. Kui tavaliselt vallandame päästikuna inimeste sisemise kire vabastamiseks, siis seekord vastupidiselt kutsusime osalejaid üles jahutama oma hingetuld, sest inimesed loovad ruumi ja lauspõlengud tuleb üheskoos kustutada. Kõik toimis nagu valatult, kollektiivne sünergia töötas ja kohe järgmine päev hakkaski sadama,“ ütleb Paldrok.

Oaklandis esineti kesklinnas Pro Artsi kunstiruumis ja Sacramentos kunstitehases M5, mida juhivad Abraxis Spera ja David Stone. M5 oli juba enne esinemist publikule välja müüdud. Anonymous Bohil oli Californias korraga üleval kaks näitust: Los Angeleses “Spiritual Temple” ja Sacramentos “On the Road of Parallel Universe”. Venice Beachil väisas Non Grata ka Venice Institute of Contemporary Arti, mida juhib Eesti päritolu galerist ja kunstikorraldaja Juri Koll, kellega plaanitakse tulevasi näitusi Inglite Linnas.

Edasi liigub Non Grata Mehhikosse. New Yorgi ja San Francisco anarhistid kutsuvad Non Gratat osalema suuraktsioonis Mehhiko piiril, kuhu suunduvad tuhanded Ladina-Ameerika põgenikud ja 5200 Ameerika sõjaväelast.

Head Uudised GoodNews