1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teet Kase balletilavastus “Keres” etendub veel ühel korral Alexela kontserdimajas
Teet Kase balletilavastus “Keres” etendub veel ühel korral Alexela kontserdimajas

Teet Kase balletilavastus “Keres” etendub veel ühel korral Alexela kontserdimajas

Kõigil, kel jäi nägemata palju kõmu tekitanud Eesti juubeliaastaks loodud balletilavastus “Keres”, siis nüüd on see võimalik. Lisaetendus on 4. märtsil kell 19 Alexela kontserdimajas.



Teet Kase lavastuse keskmes on eesti male suurkuju Paul Keres, kellel on maailma maleareenil väärikas positsioon ja kes on nautinud lausa rahvuskangelase oreooli, aga on kandnud oma õlul ka kogu rahva ja riigi traagikat. Lavastuses teevad kaasa Estonia teatri balletiartistid, YXUS Ensemble muusikud ja täiskoosseisus Eesti filharmoonia kammerkoor.

“Malemängu intellektuaalne harmoonia ja muusikaline harmoonia, mis vahelduvad täieliku vaikusega, on lubanud Teet Kasel koos „Estonia“ balletiartistidega luu unikaalse koreograafilise pildi: virtuooslikud klassikalised pas’d lähevad üle akrobaatilisteks etüüdideks, akrobaatilised etüüdid omakorda lähevad üle lühikesteks pantomiimideks, pantomiimid vahetavad välja kohutavad modernsed trikid. Ja kõik see koos ei välju hetkekski range must-valge graafika raamidest, kuna malelaual ongi vaid mustad ja valged figuurid, klaveril vaid must-valged klahvid,” kirjutab balletist tabavalt Jelena Skulskaja ERRis (12.09.2018).

“Teet Kase käekiri on tuttav. Seekord on see aga saanud juurde malemängu ratsionaalse nurgelisuse ja geomeetria. Tantsijad on tal abstraktse idee ja koreograafilise teksti kehastajad, mitte niivõrd omanäolised karakterid. Nagu oleksid nad elavad malenupud, kelle tõstjaks pole inimkäsi, vaid lavastaja mõte. Estonia balletitrupi nais- ja meestantsijad on andekate kehadega interpreedid, kes „Kereses“ loovad suures koes väikeseid mustreid. Kuus rahvusvahelise kooliga tantsijat, kellest üks malekuulsuse kaasmaalane (Cristina Krigolson), kehastavad seisundeid ja tõestisündinud lugusid edastavaid olendeid.” (Kristiina Garancis, Sirp 12.10.2018).

“Kerese” lavastaja-koreograaf on Teet Kask, heliloojad Timo Steiner ja Sander Mölder, kunstnik arhitekt Ülar Mark, muusikajuht Kaspars Putniņš, libretist Andri Luup, valguskunstnik Margus Vaigur, videokunstnik Taavi Miisu Varm, helikunstnik Kaarel Tamra. Laval on kuus Eesti balletitantsijat – Abigail Mattox, Iago Bresciani, Carlos Campo Vecino, Cristina Krigolson, Francesco Piccinin ja Benjamin Thomas. Lisaks balletiartistidele teevad lavastuses kaasa YXUS Ensemble muusikud ja täiskoosseisus Eesti filharmoonia kammerkoor.

Ballett kuulub Eesti Vabariik 100 muusikaprogrammi. Lähem info juubelisündmuste kohta on leitav veebilehelt www.EV100.ee.

Head Uudised GoodNews