1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. GALERII! Eesti noored automehaanikud võistlevad Poolas
GALERII! Eesti noored automehaanikud võistlevad Poolas

GALERII! Eesti noored automehaanikud võistlevad Poolas

Kesk- ja Ida-Euroopa suurim sõidukite varuosade maaletooja Inter Cars saadab kolm noort Eesti mehaanikut Poolas toimuvale rahvusvahelisele võistlusele Young Car Mechanic 2018. Eesti kutsehariduskoolidele korraldatud eelvõistluse Noor Automehaanik 2018 edukalt läbinud kolm noormeest võistlevad Poola suurfinaalis 14.-15. mail.

„Võistluste peamine eesmärk on automehaaniku elukutse populariseerimine noorte seas ning selgitada välja noored talendid,“ sõnas Inter Cars Eesti OÜ juhatuse liige Vadim Škatov. „Võistluste käigus omandavad noored õppurid juurde väärtuslikke kogemusi ning saavad võimaluse olemasolevaid teadmisi rakendada nii hästi kui võimalik.“

Fakto Auto AS juhatuse liikme Andres Altma sõnul on hästi motiveeritud noori mehaanikud Eestis vähe. „Kindlasti aitab selline võistlus mehaaniku ametit populariseerida ning häid spetsialiste on meil hädasti juurde tarvis. Usun, et Poolast tulevad noored tagasi juba korraliku kogemustepagasiga – nad näevad rahvusvahelist taset ning saavad sellest innustus veelgi juurde,“ lisas Andres Altma. „Eestis on noorte hästi motiveeritud spetsialistide põud ning arusaadavalt ei peagi kutsekooli lõpetanu olema valmis professionaal, vaid koolitus ja väljaõppe peab jätkuma ka töökohal.“

„Kutsevõistlustel osalemine on väärt kogemus, mis toetab õppija üldpädevuste arengut,“ lausus Autokutseõppe Liidu MTÜ juhatuse esimees Ene Pukk. „Seal leiavad rakendamist algatusvõime ja suhtlemisoskus,  matemaatika- ja keelepädevus, infotehnoloogia kasutamine ja üldine õppimise oskus. Võistlemine on hasart ning enese proovile panek, mis soodsate asjaolude kokkulangemisel saab tunnustatud väärikate auhindadega. Kutsevõistlustel osalemine on võti uksele, mille taga ootavad parimad võimalused kutsealaseks ja ka sotsiaalseks arenguks, edasiõppimise ja tööandjate kaudu,“ lisas Pukk.

Rahvusvahelisse võistlustulle sõidavad Kalle Tross ja Anton Eerik Pauts Tartu Kutsehariduskeskusest ning Mihkel Kangur Järvamaa Kutsehariduskeskusest, kes moodustasid Eesti eelvõistluse esikolmiku.

Parimate noorte automehaanikute leidmiseks korraldas Inter Cars Eesti kutsehariduskoolide õpilastele kolm eelvooru. Esimeses voorus toimus võistluses osalevas 9 koolis 45 küsimusega kirjalik test. Iga kooli kaks parimat pääsesid teise, 60 teooriaküsimusega vooru Tallinna Tehnikakõrgkoolis, kus selgusid kuus parimat. Seejärel toimus kolmas võistlusvoor ehk Eesti finaalvoor.

Tallinnas asuva Fakto Auto AS esinduses võistlesid kuus parimat erinevate praktiliste ülesannete lahendamises nagu autodiagnostika, roolivõimendisüsteemi vigade kõrvaldamine; mootoriketi, õlitihendi, rattalaagri ning soonrihma vahetus; esisilla veaotsing ja vea kõrvaldamine. Ülesandeid viisid läbi tarnijad nagu TRW, Lemförder, SKF, Febi Bilstein, Elring ning üks ülesanne korraldati ka Fakto Auto poolt.

Poolas lõppvõistlusel kohtuvad viie riigi parimad. Kolme Balti riigi ja korraldajamaa Poola kõrval osalevad võistlejad ka Bulgaariast. Finaalis peavad kõik võistlejad lahendama praktilisi ülesandeid erinevate autode ja treeningmudelite peal. Võistluse esikolmiku auhinnafond kokku moodustab 100 000 Poola zlotti ning kõik finalistid saavad võimaluse külastada Stuttgartis asuvat Porsche muuseumit ja Elringi tehast.

VAATA GALERIID!

Head Uudised GoodNews