1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Genfis toimub inimõiguste ülddeklaratsiooni 75. aastapäev
Genfis toimub inimõiguste ülddeklaratsiooni 75. aastapäev

Genfis toimub inimõiguste ülddeklaratsiooni 75. aastapäev

President Alar Karis on visiidil Šveitsis, et tähistada ÜRO inimõiguste ülddeklaratsiooni 75. aastapäeva. Riigipea kõneleb kõrgetasemelisel aastapäevafoorumil Eesti lähiaastate plaanidest inimõiguste kaitse vallas. Ta osaleb ka arutelus, mis käsitleb inimõiguste tulevikku digiruumis.

„Tänu deklaratsiooni universaalsetele põhimõtetele ja standarditele ei ole see minetanud oma tähtsust ning on iseäranis oluline praegusel ajal, mil jätkub Venemaa agressioonisõda Ukrainas ning oleme tunnistajateks mitmetele rahvusvahelistele konfliktidele. Läbi aegade on deklaratsioonist ajendatuna sõlmitud rohkem kui 70 inimõiguste kaitsega seotud lepingut,“ rõhutas president Karis. Inimõiguste deklaratsioon võeti vastu 1948. aastal kui Pariisis kogunes ÜRO peaassamblee.

Tänu deklaratsiooni universaalsetele põhimõtetele ja standarditele ei ole see minetanud oma tähtsust.

Eesti väärtustab välispoliitikas inimõigustega seotud küsimusi ja nii juhib Eesti selle aasta juulist meediavabaduse koalitsiooni ning soovib lähiaastatel saada ka internetivabaduse koalitsiooni eesistujaks.

  • Riigipea kohtub Genfis ka ÜRO inimõiguste ülemvoliniku Volker Türgiga, pagulaste ülemvoliniku Filippo Grandiga ning Rahvusvahelise Punase Risti presidendi Mirjana Spoljaric Eggeriga. Kohtumistel on kõne all olukord Ukrainas, rahvusvaheline koostöö humanitaarabi osutamisel maailma kriisikolletes, samuti põgenike abistamine.
Monika Kuzmina Hea sõna saadik, GoodNews looja ja meediapartner