1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. HAKI galerii kutsub osalema praktilise kunsti lugude korjes
HAKI galerii kutsub osalema praktilise kunsti lugude korjes

HAKI galerii kutsub osalema praktilise kunsti lugude korjes

Kuni 26. maini 2024 on avatud veebipõhine lugude korje, kus on võimalik jagada oma kogemusi kunstiteoste praktilisest kasutamisest või taaskasutamisest. Lugusid esitletakse juunis avataval HAKI galerii näitusel ning novembris Eesti Rahva Muuseumis toimuval konverentsil.

13. juunil 2024 avaneb HAKI galeriis näitus „Runneli katusealune kunstikogu“, kus tuleb esitlemisele Stella ja Tõnu Runneli koduse remondi käigus, katusepleki aluseks tuuletõkkeks paigaldatud “maalikogu”. Leidteoste autoriteks on Tartu Kunstikooli 1961. a lõpetanud lennu teise ja kolmanda kursuse tudengid. Praeguseks on tuvastatud Malle Leisi, Enno Ootsingu ja Helle Vahersalu teosed. Maale on kokku kümne ringis.

HAKI galerii programmijuht Raul Oreškin selgitas, et katusealune kunstileid on omakorda välja toonud arutelu, mida veel praktilist kunstiteostega on tehtud: „Kes on varjanud maalidega seinas olevaid auke või pimendanud saunaaknaid. Väiksemaid skulptuure on kodudes kasutatud kirjapressi ja uksestopperina ning suurematega piiratakse Tartu tänavatel liiklust. Oleme kuulnud, et õpingute-aegsetest kunstiteostest on tehtud isegi lumelabidaid ning nüüd teame, et kunstiga on parandatud ka katuseid. Seega, tekkis mõte koguda veel lugusid, et avada varjus olnud kunsti taaskasutamise teemat ning läbi viia uurimus selle nähtuse kohta“.

Kes on varjanud maalidega seinas olevaid auke või pimendanud saunaaknaid. Väiksemaid skulptuure on kodudes kasutatud kirjapressi ja uksestopperina ning suurematega piiratakse Tartu tänavatel liiklust.

Parimad näited saavad väljundi HAKI galeriis, juunis avataval näitusel „Runneli katusealune kunstikogu“ ning Eesti Rahva Muuseumis, novembris toimuval konverentsil „Jätkusuutlikkus praktikas: isetegemine, parandamine, taaskasutus ja innovatsioon“.

  • Lugude korje toimub näituse kodulehel.
  • Näitus „Runneli katusealune kunstikogu“ jääb HAKI galeriis avatuks kuni 29. juulini.
Head Uudised GoodNews