1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Hingedepäeval peetakse Pärnamäe tuhakalmel palvus lahkunute mälestuseks
Hingedepäeval peetakse Pärnamäe tuhakalmel palvus lahkunute mälestuseks

Hingedepäeval peetakse Pärnamäe tuhakalmel palvus lahkunute mälestuseks

Hingedepäeval, 2. novembril kell 12 viiakse Pärnamäe kalmistu puistematuste kalmel läbi oikumeeniline jumalateenistus omasteta lahkunute mälestamiseks.

„Rahvakalendri järgi kulgeme praegu hingedeajas. See sombune ja pime sügisaeg on justkui loodud mõtiskluseks selle üle, mis on elus oluline,“ sõnas Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf. „Hingedepäeval on kombeks meenutada siit ilmast lahkunuid, et tähistada ja väärtustada nende maist elu. Ka üksi jäänud inimesed vajavad teadmist, et nende mälestust hoitakse ja neid saadetakse väärikalt viimasele teekonnale. Palvusega tuhakalmel soovimegi avaldada viimast austust igavikuteele lahkunud linlastele, kellel kedagi teist ei ole.“

„Soovin teile kaunist saabuvat hingedepäeva, läitke koduaknal või kalmistul oma lahkunud lähedaste mälestuseks küünlad. Võtke hetk mõtlemaks ka nende inimeste peale, kes lahkuvad siit ilmast omasteta,“ ütles abilinnapea lõpetuseks.

Oikumeenilisel palvusel teenivad luterliku, apostliku õigeusu, baptisti ja metodisti kiriku vaimulikud Jaan Tammsalu, Aivar Sarapik, Erki Tamm ja Robert Tšerenkov. Kavas on lühikesed, ent tähendusrikkad sõnavõtud ja palved.

Ilusa traditsiooni korraldada igal aastal hingedekuul oikumeeniline jumalateenistus meie hulgast lahkunud omasteta kalmuliste mälestamiseks, kelle põrm on maetud tuhakalmetesse Pärnamäe kalmistu urnimatuste alal, algatas Tallinna linnavalitsus 2000. aastal. Alates 2010. aastast on mälestusteenistust peetud hingedepäeval.

Head Uudised GoodNews