1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Homme alustavad ligi 1000 noort orkestranti ühist harjutamist suviseks laulupeoks
Homme alustavad ligi 1000 noort orkestranti ühist harjutamist suviseks laulupeoks

Homme alustavad ligi 1000 noort orkestranti ühist harjutamist suviseks laulupeoks

XIII noorte laulu- ja tantsupeo “Püha on maa” maakondlikele eelproovidele annavad sel ja järgmisel nädalvahetusel tavapärasest varasema stardi noorte sümfooniaorkestrid. Eelproovides harjutavad osalejad XIII noorte laulupeo dirigentide juhatusel laulupeo kavas olevat repertuaari. Tavapäraselt algavad nii sümfooniaorkestrite kui ka teiste kollektiivide laulu- ja tantsupidude eelproovid jaanuaris.

Igas proovis osaleb 100-200 mängijat ning eelproovid leiavad kahel järgneval nädalavahetusel aset neljas linnas: Rakveres, Tartus, Tallinnas ja Pärnus.

Foto: Shutterstock.com

“Noorte laulu- ja tantsupidu toimub koroona tõttu aasta võrra hiljem ning kuna noodid olid valmis, avas see võimaluse tuua eelproovid erandkorras mitu kuud varasemaks ja alustada juba nüüd – novembris.
Harjutamise perioodi pikendamine on vajalik, sest orkestritel võtab lugude läbitöötamine ja õppimine palju energiat ja aega,” põhjendas XIII noorte laulupeo sümfooniaorkestrite liigijuht Jüri-Ruut Kangur orkestriproovidega varem alustamist. “Novembrikuistes regioonide eelproovides saavad ligikaudu tuhat noort instrumentalisti suure orkestri kogemuse ning kuulda ja tunnetada ühiskõla. See on eriti oluline orkestrite puhul, kus muidu on esindatud vaid mõned pillirühmad.”

Järgmised orkestriproovid toimuvad aprillis. “Pärast aprillikuud kohtuvad üleriigiliselt proovis veel löökpillimängijad ning järgmine koosmängimine on vahetult enne laulupidu, siis juba Tallinna lauluväljakul enam kui 1000-liikmelise ühendorkestrina,” ütles Kangur.

Kõik teised laulu- ja tantsupeol osalevad kollektiivid alustavad maakondlike eelproovidega jaanuaris, nagu on laulu- ja tantsupeo ettevalmistusprotsessis tavapärane. Kokku toimub XIII noorte laulu- ja tantsupeo eel 485 maakondlikku eelproovi.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu “Püha on maa” toimub 30. juunist kuni 2. juulini 2023 Tallinnas. XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg, tantsupeo pealavastaja on Agne Kurrikoff-Herman ning rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.

Head Uudised GoodNews