1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Ilmub Elis Halliku esimene autoriplaat
Ilmub Elis Halliku esimene autoriplaat

Ilmub Elis Halliku esimene autoriplaat

Septembris annab Austria mainekas plaadifirma Kairos välja Eesti helilooja Elis Halliku (1986) autoriplaadi „Born in Waves“. Plaadi üheksa loo hulgas on Halliku teose „Stiihia“ Eesti Muusika Päevade kontsertsalvestus viiuldajate Triin Ruubeli ja Juta Õunapuu-Mocanita, Tallinna Kammerorkestri ja dirigent Atvars Lakstīgala esituses.

Foto: Mark Raidpere

Elis Halliku sõnul on koostöö sedavõrd kaaluka plaadifirmaga suur tunnustus Eesti tegijatele.

Tervikuna on Elis Halliku uuele autoriplaadile „Born in Waves“ koondatud helilooja viimase kümnendi loomingu olulisemad teemad. Kuulajaile avaneb autori mitmekesine helimaastik, mida on kujundanud kompositsiooniõpingud Eestis ja Prantsusmaal, iseäranis kokkupuude spektraalmuusika ja elektronmuusika väljendusvahenditega.

„Stiihia“ on plaadi ainus orkestriteos ning selle pealkiri ei viita mitte purustavale loodusjõule, vaid antiikfilosoofide õpetusele loodu algainest, kus on põimunud vastandlikud poolused, nagu kaos ja kord, vabadus ja süsteem. Kontrastse tempo ja karakteriga lõigud jätavad kuulajale vabaduse luua seoseid universumi algelementidega ehk tule, vee, õhu, maa ja eetri stiihiatega. Teos on viiuldajate Triin Ruubeli ja Juta Õunapuu-Mocanita, Tallinna Kammerorkestri ja dirigent Atvars Lakstīgala poolt sisse mängitud Eesti Rahvusringhäälingu esimeses stuudios 12. aprillil 2015. aastal Eesti Muusika Päevade raames.

„Plaadifirma Kairos oli selle salvestuse plaadile lisamisest väga huvitatud, nimetades seda väga tugevaks,“ märgib Elis Hallik. „See on suur tunnustus plaadifirmalt, mille põhifookuses on selliste heliloojate nagu Wolfhang Rihm, Rebecca Sanders, Georg Friedrich Haas, Beat Furrer jne muusika väljaandmine ning mis on võitnud mitmeid auhindu, sealhulgas Diapason d’Ori.“

Elis Hallik on end viimase kümnendi jooksul sihikindlalt kinnistanud noorema põlvkonna omapärasemate komponistide hulka. Ühtaegu tugev ja habras, justkui paigal seisev, aga siiski liikumises ja lakkamatult teisenev, loodusest inspireeritud, kuid samal ajal kaasaegse inimese, keskkonna ja tehnoloogia teemade üle mõtisklev – need märksõnad seostuvad tema muusikat kuulates esimesena.

Ta on lõpetanud 2015. aastal kompositsiooni erialal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia magistrantuuri (juhendajad Helena Tulve, Toivo Tulev). 2012–2013 õppis Elis Hallik kompositsiooni Lyoni konservatooriumis Michele Tadini ja Robert Pascali juhendamisel ning täiendas end hiljem meistrikursustel. Elis Halliku teoseid on esitanud Ensemble Fractales, ensemble mosaik, Prantsuse Raadio filharmooniaorkester, ERSO, Sinfonietta Rīga, Tallinna Kammerorkester, ansambel U:, Tallinna Uue Muusika Ansambel, Marcus Weiss jt.

  • Rohkem infot Elis Halliku autoriplaadi „Born in Waves“ kohta leiab siit!
Head Uudised GoodNews