1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. JCI maailmakonverents saab inspireeriva punkti Puhta Maailma Päevaga
JCI maailmakonverents saab inspireeriva punkti Puhta Maailma Päevaga

JCI maailmakonverents saab inspireeriva punkti Puhta Maailma Päevaga

Sel nädalal Tallinnas peetav JCI maailmakongress on toonud Eestisse mitu tuntud maailmatasemel esinejat. Neist paljude ettekandeid võib kuulda täna Kalevi Spordihallis toimuval Puhta Maailma Päeval. Näiteks astuvad lavale raamatu “Sinine majandus” autor Gunter Pauli, Earth Day president Kathleen Rodgers ja Eesti juurtega Rootsi lennuväe piloot ja koolitaja Robert Karjel. Puhta Maailma Päeval kõneleb ka Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid.

“Puhta Maailma Päeval räägime unistustest ja püüdlustest, milleks on puhas ja prügivaba tulevik. Millised on väljakutsed ja probleemid reostunud ja prügirohkes maailmas, kuidas ja mis meetmetega suurt kriisi lahendada, mida kujutab endast “Puhta maailma plaan” (Keep It Clean Plan) ning milline peaks olema iga inimese, samuti ettevõtete ja valitsuste roll prügiprobleemi vastu võitlemisel,” tutvustas Puhta Maailma Päeva peakorraldaja Kadi Kenk.

Eesseisva konverentsipäeva teeb erakordseks, et selle korraldamisel järgitakse neid samu praktilisi nõuandeid, mida on soov laiemalt levitada, otseloomulikult sorteeritakse prügi ning lõuna on ilmekas nullprügi (zero waste) näide. “Osalejatele pakutav toit on valmistatud kaubanduses ülejäävast ja tavapäraselt äraviskamisele minevast toidust. Tervise Catering sai Toidupangalt tooraine kätte alles kolmapäeva õhtul. Kokkadele oli see paras väljakutse nii lühikese ajaga menüü kokku panna. Kõik, mis osalejatest alles jääb, läheb omakorda annetuseks abivajajatele,”rääkis Kadi Kenk.

Kuna maailma tervise pärast muretsevad üha enam noored, kelle kätes on tulevik, siis nemad saavad konverentsipäevast tasuta osa võtta. “Kliimastreikide valguses paistab, et täiskasvanutele kuidagi ei istu, kuidas noored keskkonnateemadel sõna võtavad. Ainus viis ühtmoodi asjadest rääkida on, kui teeme seda koos. Seepärast võimaldamegi tänu headele partneritele noortel vanusest 13 kuni 18 aastat tasuta osaleda,” ütles Kadi Kenk. Noori on Puhta Maailma Päevale oodata paarisaja ringis.

Päev on täis inspireerivaid kõnelejaid ja põnevaid teemasid, mille aitab tervikuks põimida Iiri päritolu saatejuht ja produtsent Colm Flynn. Päevajuht Colm oli eelmisel aastal Eestist juhitud maailmakoristuspäeval üleilmse 24 tundi kestnud saate üks juhtidest. Nüüdseks on tal seljataga kaks maailmakoristuspäeva ning ta on teemadega hästi kursis. Puhta Maailma Päeva kava leiab SIIT.

JCI Maailmakongressist on võtnud sel nädalal osa ligikaudu 4300 delegaati 105 riigist. Kõige suuremad delegatsioonid on konverentsi külastamas Jaapanist ja Soomest. Jaapanlaste huvi võib selgitada ka sellega, et järgmisel aastal toimub JCI Maailmakongress Jaapanis.

JCI (Junior Chamber International) on enam kui saja-aastase ajalooga rahvusvaheline mittetulunduslik organisatsioon, kuhu kuuluvad aktiivsed ja ettevõtlikud inimesed üle maailma. Enam kui 150 000 liikmega ühing tegutseb tänaseks 117 riigis. JCI peamine ülesanne on pakkuda arenguvõimalusi, mis julgustavad algatama ühiskonnas positiivseid muutusi. JCI Maailmakongress toimub iga aasta eri riigis.

Head Uudised GoodNews