1. Avaleht
  2. Ajalugu
  3. Jõulud jätkuvad Eesti Vabaõhumuuseumis vana kalendri kommete järgi
Jõulud jätkuvad Eesti Vabaõhumuuseumis vana kalendri kommete järgi

Jõulud jätkuvad Eesti Vabaõhumuuseumis vana kalendri kommete järgi

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub laupäeval, 8. jaanuaril tähistama seto talsipühi ja talviseid svjatkasid. Muuseumi setu talus ja peipsivene majas saab osa talvemängudest, ennustustest, jõulutoitudest ja pööripäevakommetest.

Lõimumis- ja sotsiaalsete programmide juhi Einike Soovälja sõnul peavad setud, vanausulised ja enamik slaavi rahvaid jõule vana kalendri järgi ning vabaõhumuuseum pakub head võimalust nende traditsioonidega tutvust teha.

„Sel laupäeval kutsume veetma perega meeldivat ja lustakat päeva vabas õhus ning osa saama vanadest ja väga põnevatest pööripäevakommetest. Nii saame pühadeaega natukene pikendada – õiged svjatkad kestavad lausa 19. jaanuarini,“ rääkis Sooväli.

Talsipühad ja svjatkad Eesti Vabaõhumuuseumi setu talus, peipsivene majas ja külavainul toimuvad 8. jaanuaril kell 11-15. Valmistatakse põnevaid jõulutoite, nagu kartulivorstid ja koljadkad, maitsvat kõhutäit ja sooja jooki pakub ka Kolu kõrtsi jõulukohvik. Osaleda saab vanades rahvamängudes ja jõukatsumistes, rüübata ehtsat samovariteed ning ennustada, mida toob aasta 2022. Taredes võetakse kell 11 vastu Kristoslaavitajaid, samuti toimub setu laulumängude õpituba. Saab kelgutada ja tõukekelguga sõita.

Päeva kava leiab vabaõhumuuseumi kodulehelt.

Üritustel osalemiseks tuleb kassas esitada Covid-tõend ja isikut tõendav dokument. Muuseumi siseruumides palutakse kõigil kanda maski.

Head Uudised GoodNews