1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. „Julged hoolida?“: kuidas Võrumaa end ja oma inimesi hoiab
„Julged hoolida?“: kuidas Võrumaa end ja oma inimesi hoiab

„Julged hoolida?“: kuidas Võrumaa end ja oma inimesi hoiab

Ande Etti
„Oscar Wilde on öelnud „Tänapäeval teavad inimesed kõigi asjade hinda ja ei millegi väärtust“. Tõelised väärtused on hindamatud. Pole võimalik panna hinnalipikut külge tundele, mida tekitavad soe kodu, naerust pakatavad lapsed, hea tervise juures olevad lähedased ja toetavad sõbrad. Turvalise elukeskkonna loomine saab alguse meie kõigi suhtumisest. Julge märgata, hoolida ja võtta vastutust!“ julgustab Võru maavanem Andres Kõiv.

Oma mõtteid jagas Võru maavanem Andres Kõiv:

Lugesin hiljaaegu ühte mõtlemapanevat lugu ja soovin seda kõigi teiega jagada. Loo pealkirjaks oli: „ Südamest tulev kingitus“.

Vana lugu räägib noorest mehest, kes rändas kõrbes ja leidis allika, milles oli värske, kristallselge vesi. Ta täitis oma nahkse koti veega, et saaks vett viia ka küla vanemale, oma õpetajale. Neljapäevase rännaku järel ulataski noormees vee vanakesele, kes jõi pikkamööda. Seejärel ta naeratas ja tänas õpilast vee eest südamlikult. Noor mees läks õnnelikuna koju. Hiljem sai seda vett maitsta teine õpilane. Ta sülgas selle kohe välja ja ütles, et vee maitse oli kohutav. Vesi oli nahkkotis ilmselt riknenud. Õpilane küsis õpetajalt: ” Vesi oli ju halb, kui seda jõid. Miks sa teesklesid, et see maitses sulle?” Õpetaja vastas: ”Sina maitsesid vaid vett. Mina maitsesin kingitust. Vesi oli vahend näidata tähelepanelikkust, hoolimist ja sellest ei maitse miski paremini.” Võrokesed on just sellised inimesed. Inimesed, kes märkavad, hoolivad ja on tähelepanelikud teiste suhtes.

Millised on Võrumaa eesmärgid elukeskkonna kujundamisel? Milline võiks olla Võrumaa 10 aasta pärast?

Võrumaa on kümne aasta pärast kaunis maakond, nagu see on parim paik Eestimaal juba praegu. Praegusest erineb ilmselt see, et koos elatustaseme tõusuga on ka Võrumaal praegusest suurem hulk töökohti, mis nõuavad inimestelt suurema lisaväärtuse loomist. See tähendab ühest küljest kõrgema kvalifikatsiooniga tööjõudu, teisalt ka ettevõtlus- ja majanduskeskkonda, mis seda soosib. Mul on hea meel, selle kaudu paraneb meie maakonna inimeste elujärg, üldine turvalisus ning elukeskkond. Võrumaa on 10 aasta pärast veel parem koht elamiseks.

Kujutle, et peaksid oma head sõpra veenma asuma elama Võrumaale. Mida talle ütleksid? 

Võrumaal on toredad inimesed, kelle silmad säravad. Kõige ilusamad tüdrukud, kõige tublimad mehed. Meil on kõige ilusam loodus terves maailmas, meil on kõik võimalused olla hakkaja ja ennast teostada. Lisaks tööle on meil ka suurepärased võimalused puhkamiseks ja vaba aja veetmiseks.

Miks peate oluliseks wõro keele säilimist ja Võrumaa eripärase identiteedi säilitamist?

See on Võrumaa jaoks tohutu rikkus, see, kui sul on oma keel, tähendab, et sul on ka oma meel, oma isikupära, see väljendub armastuses kodupaiga vastu. Öeldakse, et Võrumaa inimestel on kohe teistsugused, lahked ja rõõmsameelsed. Me oleme omapärased ning meie täielikuks mõistmiseks tuleb elada mõnda aega Võrumaal, hingata siinset värsket õhku ja kuulata meie metsade kohinat. Siis hakkab alles mõistma seda kõike, mis on kultuuri kaudu meie inimestesse kogunenud ning mis ühel või teisel moel avaldub. Need on väärtused, mida ei saa ka suure raha eest osta.

Allikas: G4S

Head Uudised GoodNews