1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jüri Ratas kõneles Hispaania kolleegiga Euroopa julgeolekust, pandeemiast ja rohepöördest
Jüri Ratas kõneles Hispaania kolleegiga Euroopa julgeolekust, pandeemiast ja rohepöördest

Jüri Ratas kõneles Hispaania kolleegiga Euroopa julgeolekust, pandeemiast ja rohepöördest

Riigikogu esimees Jüri Ratas kõneles kohtumisel Hispaania parlamendi esindajatekoja esimehe Meritxell Batet Lamañaga ühiskondade toimetulekust pandeemiaga, Euroopa Liidu ees seisvatest ülesannetest kliimamuutuste mõjudega võitlemisel ning Euroopa Liidu ja NATO ühisest vastusest Venemaa agressiivsuse kasvule.

Foto: Erik Peinar

„Praegu on reaalse ohuga silmitsi terve Euroopa, mitte ainult Ida-Euroopa või Ukraina,“ ütles Ratas. „Oht tuleneb Venemaa katsetest lammutada Euroopa julgeolekuarhitektuuri.“ Ratase sõnul tuleb Euroopal nüüd püsida kindlalt ja selleks on vaja täielikku kooskõla oma Atlandi-üleste partneritega ning omavahelist ühtsust ja otsustavust. „Peame keskenduma Ukrainale ja kahekordistama oma jõupingutusi nende toetamisel,“ ütles Ratas. „Ukraina on sõjalise ja poliitilise surve ning tugeva majandusliku sunni all. Just nüüd peab Euroopa Liit Ukrainat toetama.“

Foto: Erik Peinar

Riigikogu esimees tänas kohtumisel Hispaaniat panuse eest Läänemerepiirkonna julgeolekusse ning esitas Hispaania ametikaaslasele küllakutse Eestisse.

Hispaania parlamendi esindajatekoja esimees väljendas mõtet, et parlamendid võiksid teha rohkem koostööd digitaalsete lahenduste edendamiseks.

Foto: Erik Peinar

Riigikogu esimeest visiidil saatnud Eesti-Hispaania parlamendirühma esimees Raivo Tamm tutvustas parlamendirühma tegevuse plaane. Riigikogu liige Sven Sester rõhutas vahetute rahvusvaheliste kontaktide olulisust üldiselt ja eriti digitaalsete lahenduste laiemal levikul.

Foto: Erik Peinar

Kohtumisel Hispaania keskkonna- ja asepeaminister Teresa Riberaga kõneldi digitaliseerimisest ja kahe riigi võimalikust koostööst, sealhulgas Eesti kogemuste kasutamisest. Arutati ka kliimaneutraalsuse saavutamise võimalusi ja tulemusteni jõudmise viise, mis aitaksid kaasa riikide majandusarengule.

Foto: Erik Peinar

Delegatsiooni kohtumisel Hispaania parlamendi väliskomisjoni esimehe Pau Mari Klose ja teiste eri fraktsioonidesse kuuluvate parlamendi liikmetega räägiti julgeolekuolukorrast Euroopas, võimalustest Ukrainat ja Idapartnereid poliitiliselt, majanduslikult ning katsevaldkonnas aidata. Sõnavõttudes peeti oluliseks Euroopa Liidu üksmeelt agressorile vastamisel.

Foto: Erik Peinar

Hispaania kolleegid tundsid huvi Eesti kogemuste vastu ühiskonna integratsiooni vallas. Ühiselt tõdeti head koostööd missioonidel Malis ja Mosambiigis ning Frontexi raames.

Pärastlõunal esines Riigikogu esimees digipöörde teemalise ettekandega Madridi äriülikoolis IE University, tutvustades e-riigi teenuseid ja jagades Eesti kogemust e-teenuste arendamisel.

Head Uudised GoodNews