1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Juunis debüteerivad Sõltumatu Tantsu Laval noored koreograafid Ingrid Mugu ja Allar Valge
Juunis debüteerivad Sõltumatu Tantsu Laval noored koreograafid Ingrid Mugu ja Allar Valge

Juunis debüteerivad Sõltumatu Tantsu Laval noored koreograafid Ingrid Mugu ja Allar Valge

Uute koreograafide sari Premiere tutvustab tänavu Ingrid Mugut ja Allar Valget, kelle debüütlavastused etenduvad 2., 3., 15. ja 16. juunil Sõltumatu Tantsu Laval ja 8. juunil Tartus Alexela Loomelaval.

Ingrid Mugu debüüt “Põlemine’’ võtab vaatluse alla õppimisprotsessis inimese tunded, aistingud ja mõtted, selle ,,miski”, mis meid ajendab ja tagant lükkab, aga ka murdumishetked, mil põlemisest võib saada läbipõlemine. Mugu seob oma lavastuses flamenkoesteetika ja -kaanonid, elektroakustilise muusika ja kaasaegse liikumiskeele. Tantsija kaaslaseks laval on bata de cola (šlepiga kleit). Ta on abistav partner ja antagonist, ta on mäetipp, mida ületada ja kuristik, kuhu kukkuda. Täius ja ebatäius käsikäes.

Allar Valge kirjeldab oma uuslavastust “Love Me Tinder” järgnevalt: “Nad ei ole rikkad ega vaesed, õnnelikud ega kaljuserval, intelligentsed ega idioodid. Nad on alati keskmised. See on õnn ja õnnetus samal ajal. Keskmine olla on mugav ja turvaline, aga kui standardid on lubamatult kõrged, siis hakkab paratamatult juhtuma tobedaid asju. “Love Me Tinder” pakub olukorra moodsa aja elust, kus reaalne ja virtuaalne elu on omavahel tihedalt põimunud ning unistused ja tegelikkus valusas kõverpeeglis.”

2021. aasta Premiere’i formaat on erinev võrreldes varasematega, kui programm oli avatud ka rahvusvahelistele huvilistele ja valikud toimusid erinevates etappides avalike ettenäitamiste põhjal. Selleaastane Premiere on kui üleminek uuele formaadile, mille kohaselt pole enam piiranguid lavastuse esietenduse aja, koha, trupi suuruse ega kestuse osas. Sõltumatu Tantsu Lava sarja korraldajana usaldab koreograafide erinevaid suundumusi ja nägemusi tantsulavastusest, millega kaasneb ka koreograafidele varasemast suurem vastutus.

“Juba 11. korda toimuv sari on teinud läbi mitmeid muutusi ja arenguid, kuna aastate jooksul on tantsumaastik oluliselt muutunud ja võimalused tulla välja oma esimese lavastusega on tunduvalt avaramad ja mitmekesisemad kui 12 aastat tagasi,” kommenteerib Sõltumatu Tantsu Lava juht Triinu Aron. “Demokraatia ja väljendusvõimaluste avardumisega on senisest aina keerulisem leida tähelepanu oma loomingule. Kultuuriväli on killustatum kui kunagi varem. Premiere ongi siinkohal toeks, pakkudes koreograafidele võimalust Sõltumatu Tantsu Lava kaasproduktsiooniks ja tuge alates lavastusele vahendite ja toetuse taotlemisest kuni etenduste turunduse ja kommunikatsioonini. Sari käib ajaga kaasas ja kohaneb. Käesoleva aasta valikud on tehtud vastavalt kaasaegse tantsu valdkonnas toimunud muutustele ja koreograafide endi algatusele.”

Ingrid Mugu (1996) on 2019. aastal TLÜ koreograafia lõpetanud tantsuõpetaja, koreograaf ja tantsija. Seitse aastat olnud tantsuansambli Sõleke õpetaja ja sama kaua tegelenud flamenkotantsuga. Ta on osalenud mitmetes erinevates flamenkotöötubades nii Eestis kui ka Hispaanias ja on Arte Flamenco stuudio esinemistrupi liige.

Peale TLÜ koreograafia lõpetamist 2018. aastal on Allar Valge (1996) osalenud tantsijana mitmete teatrite ja koosluste (Estonia Teater, Vene Draamateater, Fine5 Tantsuteater) produktsioonides nii revüü-, tantsu-, ooperi- kui ka draamalavastustes. Lisaks on tal kogemused stepp- ja svingtantsijana. Ta on teinud kaasa ka mitmetes eriprojektides kaamera ja vahetu publiku ees.

Varasemalt on sarjas oma debüüdid teinud ja nüüdistantsuväljal tuule tiibadesse saanud sellised tuntud tantsukunstnikud nagu Sveta Grigorjeva, Joanna Kalm, Karl Saks, Helena Krinal, Jaan Ulst jt.

Ingrid Mugu
Head Uudised GoodNews