1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Kaisa Oja: ma arvan, et meie tantsukool on mitmes mõttes eriline
Kaisa Oja: ma arvan, et meie tantsukool on mitmes mõttes eriline

Kaisa Oja: ma arvan, et meie tantsukool on mitmes mõttes eriline

Kaisa Oja-Mehine

Nimekatel võistlustantsijatel ja tänastel treeneritel Kaisa Oja-Mehisel ja Marko Mehisel on põhjust rõõmu tunda. Ühise elukutse ja huvidega abikaasad asutasid hiljuti päris oma tantsukooli Respect. Heade Uudiste portaalile intervjuu andnud Kaisa Oja-Mehine nimetas tantsukooli sünnilugu unistuste reaalsuseks saamiseks. Kaisa seletas usutluses lahti ka kooli nime tähenduse ja selle omapära võrreldes teiste Eesti tantsukoolidega. Veel saame teada, kuidas võluv tantsuõpetaja kasutab oma metoodikas teadmisi ja oskusi koreograafiast ja füsioteraapiast.

Miks ja millal hakkasite koos abikaasa ja kolleegi Marko Mehisega unistama oma tantsukooli rajamisest?

Me oleme mõlemad olnud juba üle 10 aasta treenerid ja töötanud erinevate tantsukoolide juures (millest ühes Kaisa ka juhatuse liikmena kaasa lõi) ja eks ühel hetkel hakkab ikka mõte selles suunas liikuma, et oleks tore omada päris oma pere tantsukooli. Tänaseks on unistusest saamas reaalsus ning oleme olukorraga väga rahul.

Milliseid raskusi selles protsessis ületada tuli?

Eks mõningaid kokkuleppeid ja vaidlusi tuli ikka ette, kuid lõpp hea kõik hea.

Mida tähendab tantsukooli nimi Respect?

Respect tähendab meie jaoks austust ja armastust nende vastu, kellega me igapäevaselt tegeleme –meie tiimi, meie õpilaste ja nende vanemate-toetajate vastu.

Marko Mehine ja Kaisa Oja-Mehine

Mille poolest erineb tantsukool Respect teistest tantsukoolidest? Või mis on iseloomulik just teie ja Marko Mehise võistlustantsu pedagoogikale ja metoodikale?

Ma ei ole teiste tantsukoolide hingeeluga 100-protsendiliselt kursis, kuid arvan, et erineme paljuski. Teaduslik lähenemine spordile tervikuna, variatiivsus treenerite näol, positiivne suhtumine – need on vaid mõned meie tugevatest külgedest.

Millises vanuses ja millise vanuseni lapsi tantskooli võetakse? Millised on vastuvõtmise kriteeriumid?

Kutsume lapsi alates 5. eluaastast, kuid loomulikult kui soovib tulla ka juba mõni noorem tubli tups tantsima, siis võtame ta rõõmuga vastu. Teretulnud on absoluutselt kõik tantsuhuvilised. Ainuke kriteerium vastuvõtul on soov õppida tantsima.

Kui ruttu on võimalik aru saada, kellest teie õpilastest võib saada professionaalne  võistlustantsija?

Lapsed arenevad ja avanevad oma annetelt väga erineval ajal, seega ühest kindlat ajavahemikku ei saa kahjuks määratleda. Küll aga kui lapsel silm särab ja huvi on, jõuab ta kindlasti kaugele.

Treener Birgit Usin ja tantsukooli loojad Marko Mehine ja Kaisa Oja-Mehine oma õpilastega

Milliste tantsude õppimisest selle kunsti omandamine algab?

Algajate tundides luuakse võimalikult mitmekülgne baas, kus õpitakse erinevat muusikat tundma, arendatakse rütmitaju, tantsitakse erinevaid diskotantse ja tehakse koordinatsiooniharjutusi. Võistlustantsu sammudest õpitakse esimesena aga aeglast valssi ja cha-cha-cha-d.

Kas see, kui õpilasel on oma lemmiktantsud, on hea? Või on parem, kui nad suhtuksid kõikidesse tantsudesse võrdselt?

Eks ikka kujunevad välja omad lemmikud ja enda näitel võin öelda, et need muutuvad aja jooksul päris palju. Kindlasti ei ole see kuidagi halb, kui lapsel on oma lemmiktants.

Vikipeediast võib lugeda, et olete õppinud Tartu ülikoolis füsioteraapiat ja Tallinna ülikoolis koreograafiat. Kuidas kasutate neid valdkondi oma tantsuõpetuses?

Füsioteraapia-õpingud tulevad kindlasti kasuks laste üldfüüsilise treeningu juures kehahoiu, lihastoonuse, painduvuse ja liigesliikuvuse analüüsi puhul. Koregraafia-õpingud laiendasid silmaringi erinevates tantsuvaldkondades. Koreograafia loomisega puutun kokku peaaegu iga päev.

Kuivõrd on teie tantsukoolis lapsi ja noori maapiirkondadest? Olen näiteks erinevates meediakanalites (Goodnews jne) intervjueerinud Avinurme neiut Agneta Pukki. Kuidas tal läheb?

Tartust väljaspoolt käib meie juurde väga palju lapsi nii Elvast, Viljandist, Ulvist, Kärknast ja isegi Tallinnast. Kõik need lapsed on väga pühendunud oma valikutes ja neil läheb väga kenasti. Tahe midagi suurt korda saata võimaldab neil lastel jõuda oma eesmärkideni. Lisaks lastele peavad neil loomulikult olema ka suurepärased ja toetavad vanemad, kes kodust kaugel võimaldavad lastel oma valitud hobiga tegeleda.

Millised võistlused teie kasvandikke lähiajal ees ootavad?

Lähiajal on oodata erinevaid rahvusvahelisi ja koduseid karikavõistlusi. Oktoobris läheme Eestit esindama maailmameistrivõistlustele.

Lõpetuseks veidi intrigeeriv küsimus. Kas seltskondlikel koosviibimistel, kus võimalik tantsida, lähete koos Marko Mehisega kohe tantsupõrandale? Või on tants teile ennekõike töö ja vabal ajal püüate meelt lahutada teisiti?

Kindlasti näeb meid ka tantspõrandal, sest tants on ikkagi see, mis meile väga meeldib ja päris ilma tantsuta me olla ei oskagi.

Usutles Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews