1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Kaitseminister Luik rõhutas ÜRO julgeolekunõukogus rahvusvahelise õiguse rolli terrorismivastases võitluses
Kaitseminister Luik rõhutas ÜRO julgeolekunõukogus rahvusvahelise õiguse rolli terrorismivastases võitluses

Kaitseminister Luik rõhutas ÜRO julgeolekunõukogus rahvusvahelise õiguse rolli terrorismivastases võitluses

Kaitseminister Jüri Luik rõhutas eile õhtul ÜRO julgeolekunõukogu ministrite virtuaalsel kohtumisel rahvusvahelise õiguse rolli terrorismivastases võitluses ning märkis, et terrorismivastases võitluses tuleb lähtuda eeskätt rahvusvahelisest õigusest ja inimõigustest, mille eiramine võib suurendada radikaliseerumise ja vägivalla ohtu, ning samuti ka kaasava kodanikuühiskonna arengu toetamisest. Lisaks on oluline terroristide kohtu ette toomine ja nende karistamatuse tunde vähendamine.

Kohtumisel arutati seniseid edusamme terrorismivastses võitluses ning edasisi tegevusi ja tunnustati julgeolekunõukogu resolutsiooni 1373 vastu võtmise ja terrorismivastase komitee loomise 20. aastapäeva peale USA-s toimunud 11. septembri terrorirünnakuid.

„Terrorism ohustab terve maailma julgeolekut ning ei tunne piire, seetõttu on ka Eesti pühendunud terrorismivastasele võitlusele. Meie panus hõlmab nii terrorismi ja radikaliseerumise aluste vastast tegevust erinevates piirkondades kui ka terrorirühmituste vastu võitlemist Malis, Afganistanis ja Lähis-Idas, kus teenivad Eesti kaitseväelased,“ lisas kaitseminister Luik.

Pärast 11. septembri terrorirünnakuid 2001. aastal New Yorgis ja Washingtonis käivtati esimest korda NATO kollektiivkaitse artikkel 5, mille järel osutasid NATO liitlasriigid ja kandidaatriigid abi USA-le, seal hulgas ka Eesti. Nende rünnakute järel võeti vastu ÜRO resolutsioon 1373, mis sätestas ühised ÜRO liikmesriikide tegevused terrorismivastaseks võitluseks ning loodi terrorismivastane komitee, mis vastutab resolutsiooni täitmise eest.

Head Uudised GoodNews