1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kaitseväe suurõppustele saabuvad langevarjurid ja rasketehnika
Kaitseväe suurõppustele saabuvad langevarjurid ja rasketehnika

Kaitseväe suurõppustele saabuvad langevarjurid ja rasketehnika

Kaitsevägi ja kaitseliit korraldavad koostöös liitlastega mais kaks mastaapset õppust: 1-14. maini viiakse läbi USA juhitud suurõppus Swift Response 2021 ja mai teises pooles kaitseväe iga-aastane suurõppus Kevadtorm.

Mõlemad õppused hõlmavad Nurmsi (Koigi) lennuvälja ja selle lähiümbrust ning kaitseväe keskpolügooni. 6. mai hilisõhtul korraldavad liitlasüksused Nurmsi lennuväljale õhudessandi: lennuväljale maandub sadu langevarjureid, kes transporditakse 7-12. mai vahelisel perioodil helikopteritega keskpolügoonile. Lisaks heidetakse lennukitelt alla ka varustust, sealhulgas rasketehnikat.

Transpordilennukid sõduritega saabuvad mitmes laines, madallennud toovad kaasa märkimisväärse müra. Õppuse käigus kasutatakse imitatsioonivahendeid (paukmoona). Ohutuse tagamiseks on lennuväljale ligipääs sõjaväepolitsei poolt piiratud: langevarjurite maandumisel ja rasketehnika allaheitmisel on ohutus kriitilise tähtsusega. Langevarjudessandi ajal ei ole lubatud Tallinn-Tartu maanteel dessandi piirkonnas (kilomeetritel 94–98) peatuda ega parkida, et mitte takistada liiklust maanteel. Kui tavapäraselt on huvilistel võimalik kaitseväe ja liitlasüksuste tehnikaga tutvuda, siis sel korral kahjuks tutvustust piirangute tõttu korraldada ei saa.

Dessantoperatsiooni ajal on Nurmsi lennuväljal ja selle ümbruses rangelt keelatud kasutada droone või muid mehitamata lennuvahendeid.

Õppuse alasse jäävad omavalitsused on: Türi vald, Paide linn, Järva vald, Tapa vald, Kadrina vald, Kuusalu vald, Rakvere vald, Haljala vald, Väike-Maarja vald. Peamiselt toimub nähtav ja kuuldav tegevus siiski Nurmsi lennuvälja ja Tapa vahelisel alal.

Õppused koormavad tavapärasest enam ka kohalikke teid. Kui teekate kaitseväe tehnika tõttu kannatab, parandab kaitsevägi selle esimesel võimalusel.

Swift Response ja langevarjudessant Nurmsis on osa õppusest Defender 21, ms on viimase 25 aasta suurim USA läbiviidav õppus Euroopas: õppus toimub samaaegselt 16 riigis ja selles osaleb kokku 28 000 kaitseväelast eri maadest.

Head Uudised GoodNews