1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Kärdla põhikooli arhitektuurivõistluse võitis Arhitekt Must
Kärdla põhikooli arhitektuurivõistluse võitis Arhitekt Must

Kärdla põhikooli arhitektuurivõistluse võitis Arhitekt Must

Täna, 11. juunil Kärdla põhikoolis toimunud autasustamisel kuulutati põhikooli arhitektuurivõistluse võitjaks arhitektide Ott Alveri, Alvin Järvingi, Mari Rassi, Jõnn Sooniste, Lisett Laurimäe ja Andreas Krigoltoi kavand.

“Arhitekt Musta lahendus on kontekstitundlik, sobitub hästi nii asukoha, olemasolevate hoonete kui ka lapse mõõtmetega. Arusaadav vorm, koolimaja mõjub hubaselt ja hoonele kavandatud viilkatused on Hiiumaale omased. Põhikool, muusikakool ja gümnaasium on eraldiseisvad majad, kuid moodustavad väikese hariduslinnaku koos majadevahelise paindliku väliruumiga,” kirjeldas võidutöö tugevusi žürii esimees, Hiiumaa vallavanem Reili Rand.

“Ka koolilinnaku haljastus ja välialad on läbi mõeldud. Siin on looklevad teed ja väliõppeklassid, koolimaja peasissepääs on aga toodud tänavaservast tahapoole, nii et kooli ette tekib väike väljak ja kooli ukseni väike jalutuskäik. See on väga hea, sest Kärdla põhikool tegutseb liikuma kutsuva kooli põhimõttel,” lisas Rand.

“Eraldi sooviks kiita, kui palju oli mõeldud mudilaste ohutusele ja liikumisvõimalustele nii siseruumides kui ka õuealal. Loomulikult saab detaile järgnevates projekteerimisfaasides veel täpsemaks projekteerida, kuid õnneks annab kavand võimalusi muutmiseks vastavalt tekkinud vajadustele,” rõhutas žürii liige, Eesti Arhitektide Liidu esindaja Illimar Truverk.

Esimese koha preemia suurus oli 9000 eurot ja II–III koha preemiate suurus võrdselt 6000 eurot. II–III koha preemiate laureaatideks tunnistati Kauss Arhitektuur ja Raadius Arhitektid.

Kärdla põhikooli olemasolev hoone ei vasta tänapäevastele vajadustele ja lammutatakse koos sööklaga.

Hiiumaa arengustrateegia 2020+ näeb ette, et saare elanikearvu senine kahanemine asendub kasvuga ja 2022. aastaks elab vallas umbes 10 000 elanikku. Kärdla põhikooli uus hoone on planeeritud 340 õpilasele (sh 16 erivajadusega õpilast) ja 60 töötajale, kellest 33 on õpetajad.

Head Uudised GoodNews