1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kesklinna kaasava eelarve hääletuse võitis idee võidelda linnamüra vastu põõsastega
Kesklinna kaasava eelarve hääletuse võitis idee võidelda linnamüra vastu põõsastega

Kesklinna kaasava eelarve hääletuse võitis idee võidelda linnamüra vastu põõsastega

Kesklinna linnaosa tänavuse kaasava eelarve hääletuse võitis 277 häälega Liina-Kai Raiveti idee istutada kesklinna rohkem mürasummutavaid põõsaid.

„Enim lasteaedu ja koole, mis asuvad tiheda liiklusega tänavate ääres, asuvad kesklinnas. Haljastuse lisamisega saab natuke aidata kaasa esimestel korrusel asuvatele lasteaedade või koolide õpikeskkonna parandamisele,” seisis ettepanekus.

Põõsad istutatakse 2024. aasta jooksul erinevatesse mürarohketesse paikadesse kesklinnas. „Kesklinna elanikud on taaskord rääkinud. Kui esimese aasta võiduidee toetas veekraanidega sporti ja liikumist, siis nüüd juba kolmandat aastat järjest saame muuta meie linnaosa ühisel nõul ja jõul ka rohelisemaks ja elurikkamaks,” sõnas kesklinna vanem Monika Haukanõmm.

Teisena kogus enim hääli idee „Rohkem pinke kesklinna”, mis pälvis 213 häält. Kolmandaks jäi 175 häälega ettepanek „Puudealused elavaks”.

Kaasava eelarve hääletus kestis 20. novembrist 3. detsembrini, hääle sai anda nii digitaalselt, linnaosavalitsustes kui ka linnakantselei teenindussaalis. Ideekonkurss toimus tänavu neljandat korda.

Seni on kaasava eelarve raames kesklinnas juba ellu viidud kolm ideed. 2020. aastal pälvis enim hääli Moonika Kitti ja Taimi Saare idee „Joogikraanid terviseradade äärde”, mille tulemusena sai linnaossa juurde mitu avalikku joogiveekraani.

Aasta pärast võitis poolehoiu ettepanek „Rohkem puid kesklinna”, mille eesmärk oli istutada rohkem puid kesklinna parginurkadesse ja tänavaäärtesse. Mullune 333 poolthäälega võidutöö jätkas kesklinna roheluse toomist: sedapuhku võeti ette 11 bussiootepaviljonidest, millest said putukapeatused ehk neile paigaldati taimekatused.

Kui eelarve lubab, viiakse ellu ka mitu enim hääli saanud ideed. Eelmise aasta ettepanekutest õnnestub ellu viia näiteks ka idee „Koertepark Kadriorgu”, mille projekteerimine on ettevalmistamisel.

  • Käesoleva aasta ideekorje tulemuste elluviimiseks on 2024. aasta eelarvesse kavandatud 1 000 000 eurot. Kogusummast 75 protsenti jaotatakse linnaosade vahel võrdselt ning ülejäänud 25 protsendi jaotamisel võetakse arvesse linnaosa elanike arvu jooksva aasta 1. juulil.
Head Uudised GoodNews