1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Kiusuennetusprogramm loodab esmakordselt värvata venekeelseid koole
Kiusuennetusprogramm loodab esmakordselt värvata venekeelseid koole

Kiusuennetusprogramm loodab esmakordselt värvata venekeelseid koole

Kuni 15. veebruarini värbab SA Kiusamisvaba Kool uusi kooliperesid, kes on valmis sellest sügisest oma koolides kiusamist senisest süsteemsemalt ennetama ja vähendama.

Esmakordselt loodab sihtasutus värvata ka kuni 10 venekeelset kooli üle Eesti.

KiVa on Soomes Turu ülikooli teadlaste väljatöötatud teaduspõhine programm, mis näeb ette erinevaid konkreetseid tegevusi nii ennetustööks, juhtumite lahendamiseks kui ka kiusamise monitoorimiseks koolis. Muu hulgas õpivad lapsed spetsiaalsetes ennetustundides näiteks erinevaid tundeid tähele panema ja mõistma, grupisurvele vastu astuma, aga ka kiusamist märkama, sellesse sekkuma ning palju muud.

Eestis ja ka mujal maailmas läbi viidud uuringud kinnitavad, et programm tõesti aitab kiusamist vähendada: näiteks on juba viis aastat programmi rakendanud Eesti koolides vähenenud kiusamisohvrite osakaal ligi 30 protsenti.

2018/2019. õppeaastal rakendab programmi Eestis kokku 70 kooli ja õppekohta, mis teeb vaid ligi 15 protsenti kõikidest koolidest. Soomes rakendab 50 protsenti koolidest. Tänavu on võimalik programmiga liita veel umbes 25 kooli, sealjuures kuni 10 venekeelset kooli.

Kiusamisvaba Kooli juhatuse liige Kristiina Treiali sõnul on meil Eestis koolide kiusuennetuspraktikas veel suur töö ära teha. “Meie sihtasutuse pikemaajalisem eesmärk on, et igas Eesti koolis oleks läbimõeldud, süstemaatilised ja toimivad tegevused kiusamise ennetamiseks ja vähendamiseks,” ütleb Treial.

Selleks, et enne liitumist programmi kohta rohkem teavet pakkuda, korraldab Kiusamisvaba Kool 22. jaanuaril Tartus ja 24. jaanuaril Narvas tutvustusüritused.

SA Kiusamisvaba Kool asutati 2012. aastal.

Head Uudised GoodNews