1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KLIIMAMUUTUS I Poliitikud: kliimaeesmärke saab täita ka heaolu ja töökohti säilitades
KLIIMAMUUTUS I Poliitikud: kliimaeesmärke saab täita ka heaolu ja töökohti säilitades

KLIIMAMUUTUS I Poliitikud: kliimaeesmärke saab täita ka heaolu ja töökohti säilitades

Riigikogus toimus täna konverents “Kuidas tagada idavirulaste õigus tööle”. Riigikogu ametiühingute toetusrühma ja Ida-Viru toetusrühma poolt korraldatud konverentsi eesmärk oli leida võti Ida-Virumaa tulevikuks ­– kuidas vältida sotsiaalset katastroofi ja tagada Eesti ajaloolises tööstuspiirkonnas töökohad ka tulevikus.

Riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnul tegutseb riik suunal, et vähese süsinikuheitega majandusele üleminek oleks nii kohalikele elanikele kui ka ettevõtjatele võimalikult valutu. „Euroopa Liidu õiglase ülemineku fondist on Eestile ette nähtud 340 miljonit eurot, millele lisanduvad tavapärasest soodsamad laenutooted ja omapanus. Lisaks on plaanis jätkata siseriikliku Ida-Viru programmiga. Riik peab täna eriti oluliseks panustamist nii uutesse ettevõtetesse kui ka teadusesse ja innovatsiooni, et säilitada maakonna inimestele head töökohad,“ ütles Aab.

„Roheline planeet on oluline, aga see ei tohi tulla Ida-Virumaa ja seal elavate inimeste heaolu arvelt. Ida-Virumaa vajab kõrgendatud tähelepanu ning eesmärk peab olema, et ka tulevikus oleks piirkonnas kõrgepalgalisi töökohti ning tagatud kaasaegne ja elamisväärne elukeskkond. Ida-Virumaa on ajalooliselt tuntud tööstuspiirkond ning nii peab see jääma ka pärast säästvale ja rohelisele majandusmudelile üleminekut,“ ütles Riigikogu ametiühingute toetusrühma esimees Oudekki Loone. „Riigi tugev toetus on piirkonna arengule väga vajalik ning kahtlemata luban seista selle eest, et riigi abi ettevõtetele oleks otseselt seotud töökohtade loomisega.“

Ida-Virumaa toetusrühma esimehe Dmitri Dmitrijevi sõnul on Euroopast tulenev 340 miljoni eurone rahasüst küll positiivne, kuid ainuüksi sellest majanduse ümberkorraldamiseks ei piisa. „Kindlasti ei aita see ühekordne toetus tagada terve regiooni majandusstruktuuri kiiret üleminekut. Ülioluline on jätkuv panus Euroopa Liidu struktuurfondidest ning kahtlemata peab riik ka edaspidi toetama Ida-Virumaad läbi erinevate ministeeriumite haldusalade,“ sõnas Dmitrijev, lisades, et muutused ei pea tähendama tööstusettevõtete sulgemist, vaid kiimaeesmärke on võimalik saavutada ka läbi innovatsiooni ja tööstuse moderniseerimise.

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Peep Peterson leidis oma ettekandes, et süsinikuneutraalsus ja põlevkivitööstus ei pea olema tingimata vastandid. Tema sõnul võiksid riigi investeeringud aidata kaasa sellele, et põlevkivisektor oleks jätkusuutlik ka rohelises maailmas. Siiski toonitas ta, et nii kohalikud elanikud kui ka ettevõtjad ootavad täna riigilt selgeid ajalisi tähiseid.

Riigikogu konverentsisaalis toimunud konverentsil esinesid ettekannetega riigihalduse minister Jaak Aab, Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Peep Peterson, Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidu Õiglase ülemineku platvormi koordinaator Hardi Murula.

Head Uudised GoodNews